Menu Zavřít

Loutkář Babiš: Inspiroval jsem Macrona svým ANO

26. 6. 2017
Autor: ČTK

Zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron sází na posilování eurozóny a zejména na „motor“ evropské integrace, tedy na francouzsko-německou spolupráci, jež má řešit i integraci uprchlíků v EU, Andrej Babiš, jenž podle svých slov Macrona inspiroval svým hnutím Ano 2011, zastává opačné politické názory. Ve své vizitce „příštího českého premiéra“ si toho všímá agentura Bloomberg.

Miliardář Andrej Babiš bude i přes potupný odchod z ministerstva financí po podzimních volbách příštím českým premiérem. Tak jej vykresluje americká agentura Bloomberg, jež se snaží čtenářům ve světě přinést Babišovu politickou vizitku.

Babiš, jenž vlastní restauraci La Paloma na francouzské riviéře s dvěma michelinskými hvězdičkami, prý v únoru 2016 inspiroval Macrona, aby si založil vlastní hnutí. Francouzský exministr průmyslu nakonec uspěl jak v prezidentských tak parlamentních volbách.

„Ptal se mne na moje hnutí,“ řekl Babiš k setkání s Macronem s dodatkem: „Ano, Macron mě následoval.“ Na Slovensku narozený dvaašedesátiletý podnikatel se vnímá jako člověk, jenž francouzského prezidenta pomohl politicky vyprofilovat.

Sám však zastává opačné politické názory než francouzský politik. Zejména nechce zavést euro, podle něj to je špatný projekt. „Nechci euro, nechceme tady euro,“ zopakoval Babiš.


Babiš v dubnovém rozhovoru pro týdeník Euro odmítl společnou měnu i evropskou integraci:

Babiš: Česko by nemělo přijímat euro ani se více integrovat v EU

 Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš


„Všichni vědí, že euro je v úpadku. Jde o naší suverenitu. Chci českou korunu a nezávislou centrální banku,“ opakuje Babiš s tím, že nechce v budoucnu ručit za české státní finance nebo italské předlužené banky.

Agentura Bloomberg připomenula i další jeho priority. Těmi jsou osekání vládních výdajů, konec „parazitování“ lidí na sociálním systému a boj za české zájmy v zahraničí a také odmítání přijímání uprchlíků.


Babišova vize v knize. Komentář Pavla Párala:

Pohádky ovčí Babišky

 Andrej Babiš


„Musíme bojovat za to, co zde naší předci vytvořili. Pokud bude více muslimů než Belgičanů v Bruselu, je to jejich problém. Já to tu nechci. Nebudou nám říkat, kdo tu má žít,“ zopakoval antiimigrační postoje. Podle něj je logické, aby byly národní státy v EU co nejsilnější, pak bude silná i EU.

Přitom podle zjištění týdeníku Euro Babiš a jeho podniky schované za rodinným trustem Agrofert odčerpaly z dotačního období 2014 až 2020 už 201 milionů korun. Mimo jiné na inovativní výrobu toustového chleba z produkce pekárny Penam. V minulém období to bylo přes miliardu korun do Babišova podnikatelského impéria.

BRAND24

Podrobněji čtěte:

Babišův toastový chleba, počítačové hry či genderové studie. Žádosti o eurodotace opět budí údiv

Další články:

Rozhoduje, kdo je v Česku boháč. Babiš zaujal agenturu Bloomberg

Brusel kvůli kvótám zahájil s Českem řízení pro porušení unijní legislativy

Počet migrantů se výrazně snížil. Letos jich do Evropy dorazilo zatím 73 tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).