Menu Zavřít

Komentář: Pohádky ovčí Babišky

17. 6. 2017
Autor: čtk

Nikdo vám to neudělá, tak jak vám to Andrej Babiš slíbí. To je jasná věc. Přesto exministr financí dokázal překvapit, když v posledním pravidelném rozhovoru v Právu slíbil do roku 2035 navýšení důchodů na sedmdesát až osmdesát procent průměrné mzdy, tedy o nějakých deset tisíc korun. O tom, jak toho dosáhne, prý píše v knize, kterou si již brzy budeme moci přečíst.

V dnešních cenových relacích a při současném podílu penzistů na populaci by náklady na takové navýšení činily něco pod tři sta miliard ročně. Na pokrytí této dodatečné potřeby by bylo zapotřebí například ztrojnásobit daně odváděné zaměstnanci nebo zdvojnásobit DPH.

Jde jen o rámcový odhad. Změny, které minulý týden prošly Senátem a které z iniciativy vlády, jejímž vicepremiérem Andrej donedávna byl, zastavují oddalování odchodu do důchodu a zrychlují valorizace, ostřeji vyhrotí dlouhodobou krizi penzijního systému a povedou k mnohem hlubším propadům v náhradovém poměru penzí ke mzdám. Babišem navrhované dorovnání by tak mohlo být ještě mnohem nákladnější. Po zrušení možnosti spořit se spoluúčastí státu na důchod je to další krok při rozevírání nůžek mezi příjmy ekonomicky aktivních a penzistů.


Proč Češi přestali reagovat na skandály? Přečtěte si komentář

Andrej Babiš


Nicméně počkejme na knihu a slíbené objasnění. Možná budeme překvapeni a Babiš se zařadí mezi velké české pohádkáře typu Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena a podle jeho příběhů se začne točit večerníčkový seriál Pohádky ovčí Babišky.

Ale třeba o žádnou pohádku nejde a hořkou pravdu má kolega Zámečník, který se domnívá, že Andrej tím myslí, že v roce 2035 bude penze na úrovni osmdesáti procent průměrné mzdy z roku 2017, což by tak nějak asi vyšlo, ale nevypadá to zdaleka tak efektně. Prostě i špatná zpráva se dá před volbami prodat v hezké plechovce, když kupec netuší, co je vevnitř.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Okupační kompetence

BRAND24

Kuřáci platí za děti a důchodce

Nová Evropa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).