Menu Zavřít

Rozhoduje, kdo je v Česku boháč. Babiš zaujal agenturu Bloomberg

27. 2. 2017
Autor: ČTK

Předvolební debata ohledně zdanění nejbohatších Čechů neušla newyorské agentuře Bloomberg. Zpráva o tom, kdo je v Česku bohatý a bude podléhat vyššímu zdanění, se objevila na hlavní stránce agenturního zpravodajství pro Evropu.

Miliardář podnítil předvolební debatu v Česku o tom, kdo je v zemi bohatý, nazvala agentura Bloomberg článek o sporu mezi českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem, kteří se snaží před volbami ohromit voliče tím, kdo komu více sníží daně z příjmů.

Šéf ČSSD Sobotka původně hovořil o hranici 50 tisíc korun hrubého. Všichni pod těmito měsíčními příjmy si prý polepší (v nedělní debatě Otázky Václava Moravce už Sobotka zmínil 80 tisíc korun).


Proč by Babiš neměl být ministem financí. Čtěte:

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí  14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí


Druhý nejbohatší Čech Babiš má o “solidaritě“ jiné představy a hájí limit 113 tisíc korun měsíčně. Všichni, kdo vydělávají méně, mají platit nižší daně.

„Debata o výši daní v bývalé komunistické zemi zažehla spor o to, jak definovat bohaté,“ napsala agentura s dodatkem, že v zemi se platí rovná daň z příjmů ve výši 15 procent. Solidární daň ve výši sedmi procent platí jen ti, jejichž roční příjem přesáhne 400 procent průměrného ročního příjmu. Pro rok 2017 to je 1 355 136 korun.

Agentura připomenula Babišova slova o tom, že není dobrým nápadem trestat lidi za to, že vydělávají více než padesát tisíc korun měsíčně, což jsou asi dva tisíce dolarů. Chemický a zemědělský magnát tak i přes spory se socialistickým premiérem zůstává nejpopulárnějším politikem v zemi a jeho strana si udržuje v průzkumech náskok.

Jak píše agentura, Babišovo ANO se tak veze na současné vlně oblíbenosti stran proti establishmentu (i když je ve vládě- pozn. red.). Před několika dny o Babišovi psal také New York Times v souvislosti s nástupem populistů ve střední Evropě. S odkazem na Donalda Trumpa, který rovněž bojuje proti elitám, i když z nich pochází.

BRAND24

Babiš se ohradil a přirovnal sebe spíše k Michaelu Bloombergovi. Stejnojmennou agenturu bývalý starosta New Yorku založil v roce 1981. Časopis Forbes Bloombergův majetek vyčíslil na 47,6 miliardy dolarů. Babiš za svým idolem zaostává, zatím nashromáždil podle odhadu ročenky týdeníku Euro TOP miliardáři 95 - 110 miliard korun (asi 3,8 - 4,4 miliardy dolarů).

O daních před volbami. Čtěte:

Podělme se o chudobu. Jánošík na oranžovém koni vyráží

ČSSD se paskvily snaží získat zpět „svého“ voliče


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).