Menu Zavřít

Hrad: Komparz nehledáme, Vladislavský sál zaplníme

26. 10. 2016
Autor: čtk

Hrad odmítá, že by zval cíleně na oslavy 28. října na Hrad bývalé poslance, aby zaplnil kapacitu sálu. V reakci na zprávy médií to řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Někteří politici a osobnosti v posledních dnech oznámili, že na Hrad na oslavy 28. října nepůjdou kvůli aféře kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Spor rozdělil českou politickou scénu. Proti prezidentu Miloši Zemanovi se postavili i někteří lidé, kteří dosud platili spíše za jeho spojence.

Účast na předávání letošních státních vyznamenání nejprve odřekla část rektorů vysokých škol. Stejně jako loni reagovali na to, že pozvánku na Hrad nedostali názoroví odpůrci Zemana. Počet omluvenek prudce narostl koncem minulého týdne v reakci na spor, zda Zeman určil jako podmínku udělení řádu T. G. Masaryka Bradymu zrušení schůzky jeho příbuzného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou.

Na oslavách státního svátku na Pražském hradě budou chybět zástupci vládní KDU-ČSL. Nepřijdou ani zástupci TOP 09 a ODS, na Hrad se nechystají ani někteří sociálnědemokratičtí zástupci. S účastí naopak počítá premiér Bohuslav Sobotka a s ním i většina poslanců a ministrů jeho ČSSD. Svou účast ale vyloučil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který označil situaci kolem Hradu za nemravnou.

Na Hrad zamíří i většina politiků hnutí ANO. Výjimkou je eurokomisařka Věra Jourová. Také předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš se hradních oslav nezúčastní, svou nepřítomnost však zdůvodnil tím, že se chce věnovat svým dětem. Babiš nebyl na oslavě ani v minulých letech.

Nechtějí mluvit

Na Hrad nepřijdou i další veřejní činitelé, kteří původně s účastí počítali. Ke své nepřítomnosti se ale nechtějí veřejně vyjadřovat.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se akce zúčastní, ale zároveň kritizoval postup Hradu v případu Bradyho, z kritiky nevynechal ani prezidenta. Vždy byl přitom řazen k osobám, které mají k Zemanovi blízko.

Kritika Hradu zazněla i z řad církve. Zatímco pražský arcibiskup Dominik Duka se na Hrad chystá, účast vyloučil plzeňský biskup Tomáš Holub. K neúčasti vyzval i kardinál Miloslav Vlk, stejně se vyjádřil i katolický kněz Tomáš Halík.


Přečtěte si komentář ke kauze Bradyho: Milošovy hračky


Kvůli množství omluvenek se v médiích začaly objevovat informace, že hradní sály zůstanou při oslavách nenaplněny. Exposlanec za TOP 09 Jan Husák na svém facebooku v úterý zveřejnil pozvánku na recepci, která se bude konat po udílení vyznamenání. Doručena mu podle něj byla v úterý a v minulých letech ji jako bývalý poslanec neobdržel. Ve svém vyjádření pozvání spojil s tím, že Hrad „hledá komparz, kde se dá“.

Forejt odmítl, že Hrad začal „pod tlakem“ rozesílat další pozvánky a že by mezi pozvané zařadil kategorii exposlanců. Řekl, že pozvání Husáka si vyžádal jeden z partnerů recepce, kterým je Národní vinařské centrum a Vinařský fond.

„Rozhodně komparz nehledáme,“ poznamenal a podobné zprávy označil za hysterické reakce a za pálení čarodějnic. Pokud někteří bývalí poslanci pozváni byli, stalo se tak podle něj na základě jejich jiné funkce nebo členství v některém spolku.

Kolik přijde lidí?

O nenaplněnost sálu nemá obavu ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj bylo pozváno řádově několik set lidí. Kolik přesně bych se jich mělo zúčastnit, nechtěl Forejt ani Ovčáček komentovat. Podle Forejta se mohli účastníci do dneška omluvit. Seznam proto uzavře teprve večer.

BRAND24

Do Vladislavského sálu, kde se odehrává udělování vyznamenání, jsou podle Ovčáčka zváni oceňovaní a jejich rodinní příslušníci, nejvyšší ústavní činitelé, předseda a členové Ústavního soudu, akademičtí činitelé, církevní hodnostáři, členové diplomatického sboru nebo zástupci armády. Informací, kolik lidí se účastnilo loňské akce, prý mluvčí nedisponuje.

„Pozvánka do Vladislavského sálu je i pozvánkou na recepci, ale neplatí to opačně,“ řekl Ovčáček. Recepce se koná ve Španělském sále a v přilehlých prostorách. Na tu dostává pozvánku vyšší počet lidí, i třeba podnikatelé, novináři nebo další politici.


Čtěte dále:

Zeman vyznamená režiséra Kačera, ekonoma Komárka či šéfa Budvaru

Kdo všechno ocení Bradyho? Univerzita Palackého, Praha, Brno i Sobotka

Brady by už vyznamenání od Zemana nepřijal, tvrdí Herman

 Jiří Brady (vpravo) se po příletu do Prahy zdraví se svým synovcem Danielem Hermanem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).