Menu Zavřít

Brady by už vyznamenání od Zemana nepřijal, tvrdí Herman

24. 10. 2016
Autor: čtk

Jiří Brady by státní vyznamenání, pokud by mu ho chtěl prezident Miloš Zeman nakonec udělit, nepřijal. Tvrdí to Bradyho synovec a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). K ocenění Bradyho, který prošel nacistickými koncentračními tábory, Zemana vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další politici. Brady tvrdí, že ho Hrad informoval, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. Poté, co se Herman sešel s dalajlamou, už Brady v seznamu oceněných není.

„Pokud od svého strýce vím, tak i kdyby se to stalo, tak on už by takovéto vyznamenání nepřijal,“ řekl Herman v České televizi na žádost o komentář k Sobotkově sobotní výzvě k ocenění Bradyho. Vyznamenání Bradyho by bylo nejlepším a nejelegantnějším řešením situace, připojil se v pondělí předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Obdobný názor jako Sobotka a Hamáček zastává vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Herman také upřesnil, kdy a jak mu Zeman řekl o tom, že může zrušit Bradyho vyznamenání. Jejich rozhovor se podle Hermana odehrál 8. září venku na platformě na schodišti slovenského velvyslanectví. „Tam mi prezident republiky Miloš Zeman řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s tibetským dalajlamou, taž že ji zruší. Takto to přímo formuloval,“ uvedl ministr kultury. Pražský hrad to popírá.

U stolu s Hermanem a Zemanem byli na slovenském velvyslanectví také ministři dopravy Dan Ťok (za ANO) a průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), debatu o udělování státních vyznamenání či Bradym ale podle svých vyjádření neslyšeli. Herman dnes uvedl, že jestli ostatní jeho rozhovor se Zemanem slyšeli, nemůže vědět. Byli blízko, ale mluvili i mezi sebou, řekl ministr kultury.

Osmaosmdesátiletý Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí, po druhé světové válce emigroval do Kanady a tam pomáhal emigrantům z Československa, v neděli přiletěl do Česka. Ocenění za svou práci by se mohl dočkat od Univerzity Palackého nebo města Brna.


O kauze dále čtěte:

Hrad mě chtěl vyznamenat, potvrdil Brady. Detaily o tlaku na Hermana nevěděl

BRAND24

Zeman by měl Bradyho vyznamenat, myslí si Sobotka

Herman: Zeman mi vyhrožoval. Sejdu-li se s dalajlamou, přijde strýc o vyznamenání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).