Menu Zavřít

Herman nahradí v předsednictvu KDU-ČSL Roithovou

27. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Místopředsedy KDU-ČSL zůstávají Jiří Mihola, Ondřej Benešík a Jan Bartošek. Nově byl do předsednictva zvolen ministr kultury Daniel Herman. Ve vedení lidovců naopak bude chybět Zuzana Roithová, která nezískala dost hlasů. Dnes o tom rozhodl sjezd KDU-ČSL v Praze, který už dříve potvrdil v čele strany Pavla Bělobrádka a jako prvního místopředsedu Mariana Jurečku.

Nováček mezi místopředsedy Herman řekl, že jednání předsednictva už se jako ministr účastní, a funkce tak pro něj mnoho nových úkolů nepřinese. „De facto se mnoho nezmění. De iure je to potvrzení ze strany volitelů, že to chtějí, čehož si velmi vážím,“ uvedl.

Jeho cílem v nové roli je posílit proevropskou spolupráci se sesterskými stranami. Herman by také chtěl, aby se strana rozrůstala v regionech. „Měli bychom se více zaměřovat na ten růst a vzbuzovat v lidech naději, že to má smysl,“ prohlásil.


Na nejvyšších postech beze změn:

Osvědčený tandem. V čele lidovců zůstávají Bělobrádek a Jurečka

 Pavel Bělobrádek


Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Mihola sice ve volbě prvního místopředsedy podlehl Jurečkovi, při kandidatuře na řadového místopředsedu byl ale nejúspěšnější a získal 220 z 274 hlasů. Pro Benešíka hlasovalo 211 delegátů, Hermana podpořilo 202 a místopředsedu Sněmovny Bartoška 188 účastníků sjezdu. Roithová sice získala nadpoloviční počet hlasů nutný pro vstup do předsednictva, ale s podporou 152 delegátů skončila až pátá v pořadí.

Původně se o místopředsednické funkce ucházeli také poslanci Vít Kaňkovský a Jaroslav Klaška. Oba ale dnes před hlasováním svou kandidaturu stáhli.

Bělobrádek po zvolení předsednictva vyjádřil spokojenost s tím, že všichni členové vedení strany získali silný mandát. Je mu ale trochu líto, že v předsednictvu lidovců není žádná žena. „Jsme trochu genderově nevyrovnaní, to je jediné, co mě trochu mrzí. Ale nedá se nic dělat, asi jsme tu demokracii trochu podcenili,“ podotkl. V nadsázce dodal, že pokud by kvůli tomu zaznívaly na adresu lidovců výhrady, je připraven prohlásit se za ženu, protože pohlaví je sociální konstrukt.

Staronový šéf KDU-ČSL také uvedl, že vedení strany nebude chtít volební kampaň stavět na boji proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Andrej Babiš pro nás není téma. Pro nás je téma dát co nejlepší nabídku voličům. Ať oni se rozhodnou, jaký styl politiky chtějí. Jestli chtějí něco normálního, něco, co je srozumitelné, a něco, co je standardní,“ řekl.

BRAND24

Nové předsednictvo KDU-ČSL
Marian Jurečka (36) - první místopředseda KDU-ČSL (od prosince 2011), ministr zemědělství (od ledna 2014), poslanec (od 2013). Vystudoval obor rostlinolékařství (specializace ochrana rostlin) na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Má rodinnou farmu v Rokytnici u Přerova. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1999, místopředsedou strany byl poprvé zvolen v listopadu 2010, prvním místopředsedou je od prosince 2011. Byl místopředsedou krajské KDU-ČSL v Olomouckém kraji a místopředsedou přerovské KDU-ČSL. Do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen v říjnu 2013, na přelomu let 2013 a 2014 byl předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.
Jiří Mihola (44) - člen Poslanecké sněmovny (od 2013), předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL (od 2014) a místopředseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (od 2013). Vystudoval obor dějepis a zeměpis na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity a obor české dějiny na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Pracoval jako učitel na gymnáziu a od roku 1999 je odborným asistentem Katedry historie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Členem KDU-ČSL je od roku 1995. V letech 2012 až 2016 byl členem zastupitelstva Jihomoravského kraje, v letech 2010 až 2014 byl členem zastupitelstva města Brna.
Ondřej Benešík (40) - člen Poslanecké sněmovny (od 2013), předseda výboru pro evropské záležitosti. Vystudoval střední zemědělskou školu, poté studoval jazyky (angličtina, němčina) a obchodní studia a v roce 2010 absolvoval obor evropská politika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. V minulosti pracoval mimo jiné jako učitel jazyků, byl také zaměstnancem krajského úřadu ve Zlíně. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1995. Od roku 2004 je členem zastupitelstva Zlínského kraje. V letech 2010 až 2014 byl starostou obce Strání na Uherskohradišťsku.
Daniel Herman (54) - poslanec (od 2013), ministr kultury (od ledna 2014). Krátce studoval na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích, absolvoval Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu UK v Litoměřicích. Pracoval jako pomocný dělník, koncem 80. let byl knězem v Táboře, poté se stal tajemníkem českobudějovického biskupa Miloslava Vlka. Po Vlkově jmenování arcibiskupem přešel do Prahy, působil jako šéf arcibiskupova sekretariátu a poté byl do roku 2005 mluvčím České biskupské konference. Později působil na policejním prezidiu či ministerstva kultury, mezi roky 2008 a 2010 vedl pražskou kancelář Jana Švejnara. Před vstupem do vrcholné politiky byl tři roky ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. V KDU-ČSL je od května 2013.
Jan Bartošek (45) - místopředseda strany (od června 2013), místopředseda Sněmovny (od února 2014). Vystudoval Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, Českou zemědělskou univerzitu v Praze a specializační studium dramaterapie na univerzitě v Olomouci. Pracoval jako terapeut v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn a jako externí pedagog na vysokých školách v Olomouci a Jihlavě. Členem Sněmovny je od října 2013. Mimo jiné předsedá krajskému výboru KDU-ČSL v Jihočeském kraji, je členem zastupitelstva Dačic na Jindřichohradecku a zastupitelstva Jihočeského kraje. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2006.

Čtěte také:

Bělobrádek burcuje proti Zemanovi a Babišovi: Bojujeme o charakter společnosti

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty

Lidovci schválili koalici se STAN. Čunek chce vystřídat Bělobrádka

 Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).