Menu Zavřít

Bělobrádek burcuje proti Zemanovi a Babišovi: Bojujeme o charakter společnosti

27. 5. 2017
Autor: čtk

Českou republiku čeká souboj o charakter společnosti a o to, zda zůstane standardní parlamentní demokracií, nebo se posune k autoritářskému systému. V projevu na sjezdu KDU-ČSL to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Lidovci jsou podle něj síla pro budoucnost a strana, která je zodpovědná a solidární.

„Jsme v jiné situaci než v roce 2013, kdy jsme se vraceli zpět a kdy jsme chtěli zachránit sebe samé,“ vrátil se Bělobrádek k návratu lidovců do Sněmovny před čtyřmi lety. „Teď jde o víc, jde o to, jak bude vypadat politický systém v České republice. Zda to bude parlamentní demokracie, prezidentský nebo poloprezidentský systém, centrálně řízená demokracie nebo autoritářský systém,“ uvedl Bělobrádek.

S poukazem na hnutí ANO a jeho předsedu Andreje Babiše řekl, že se ukázalo, že lidé kritizující systém se na jeho tvorbě v minulosti sami podíleli a mají své vlastní skandály. Změnu k lepšímu podle něj může přinést KDU-ČSL, protože její představitelé se vzhledem ke svému věku nepodíleli na událostech 90. let.

Bělobrádek také obhajoval spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), kterou by měl lidovecký sjezd dnes potvrdit. Ve zprávě rozdané delegátům sjezdu napsal, že obě uskupení mají společné hodnoty a jejich podpora se regionálně doplňuje. Navíc podle něj volební koalice umožní oběma stranám získat větší podporu ve volbách, což bude potřeba k tomu, aby se zamezilo vzniku „mocenského monopolu protestního hnutí, vstupu extremistů do vlády nebo jejich podílu na moci díky podpoře menšinové jednobarevné vlády“.

Proti koalici se STAN
Někteří delegáti sjezdu se proti koalici vymezili. Například poslanec ze Zlínského kraje Ludvík Hovorka doporučil místo uzavření koalice přijmout zástupce STAN na kandidátky lidovců, díky čemuž by subjektům ke vstupu do Sněmovny stačilo překonat pětiprocentní práh a ne jako v případě koalice dvojnásobnou hranici. „Myslím, že lidé, kteří podporují nás nebo STAN, tak nás budou volit, ať už to bude koalice nebo kandidátka KDU-ČSL s podporou starostů,“ řekl. Hlasování začalo se zhruba hodinovým předstihem proti původnímu harmonogramu a výsledky by měly být známy před 14:00.

Předseda Starostů Petr Gazdík po Bělobrádkově projevu vyzdvihl dosavadní spolupráci s lidovci. Představitelé KDU-ČSL podle něj jsou věrohodnými partnery, s nimiž není třeba uzavírat smlouvy.

Také Gazdík mluvil o tom, že podzimní volby určí budoucí směřování české společnosti. Ačkoliv ze zdá, že v nich zvítězí hnutí ANO, podle Gazdíka existují i jiné varianty. „Česká republika nemusí mít premiéra Andreje Babiše. Česká republika může mít premiéra Pavla Bělobrádka,“ uvedl. Bělobrádek podle něj má vizi i schopnosti lídra.

Další z hostů, bývalý předseda Senátu Petr Pithart, ve svém projevu varoval před ohrožením demokracie, které podle něj vždy přichází v době, kdy ji lidé považují za samozřejmou. KDU-ČSL podle něj má velkou zodpovědnost v situaci, kdy se některé síly snaží rozvolňovat vyvážení mocí a oslabovat roli Parlamentu. Podpořil také Bělobrádka, u něhož vyzdvihl úsporný styl a tah na branku a kterého přirovnal k dlouhodobému lidoveckému předsedovi z 90. let Josefu Luxovi.

BRAND24

O sjezdu lidovců čtěte více:

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek (vpravo) a 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).