Menu Zavřít

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty

27. 5. 2017
Autor: ČTK

V Praze dnes začal dvoudenní sjezd KDU-ČSL, který by měl definitivně rozhodnout o volebním spojenectví lidovců s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) a určit i nové vedení strany. O místo předsedy se zatím uchází pouze dosavadní šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který již přednesl kandidátský projev. Není vyloučeno, že by se o předsednický post na sjezdu mohl přihlásit i zlínský hejtman Jiří Čunek. V minulosti kritizoval některé kroky stranického vedení.

Bělobrádek společně s předsedou STAN Petrem Gazdíkem dnes představí delegátům sjezdu podrobnosti dohody na vytvoření volební koalice, o níž obě strany jednaly od prosince. Lidovci i starostové předpokládají, že vzhledem k volebnímu systému by koalice mohla získat víc poslanců, než na kolik by strany dosáhly při samostatné kandidatuře. Zároveň ale koalice musí překonat desetiprocentní práh pro vstup do Sněmovny, u jedné strany je hranice pět procent.

Po hlasování o spolupráci se STAN čeká lidovce i volba vedení. O předsednickou funkci se zatím přihlásil pouze Bělobrádek. Na funkci prvního místopředsedy kandidují ministr zemědělství Marian Jurečka, který funkci zastával dosud, a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Další kandidáti se ale mohou přihlásit přímo na sjezdu.

Sjezd zahájil šéf evropských lidovců

Šéf frakce Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu Manfred Weber popřál na úvod sjezdu KDU-ČSL lidovcům úspěch. Podle něj je potřebný pro zachování stability a demokracie v Česku, protože stát není možné řídit jako firmu. Narážel tak na vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Člen bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Weber jednal před zahájením sjezdu s lidoveckým předsedou Bělobrádkem o aktuální situaci v Česku a o nedávné politické krizi. „V Bavorsku se velmi zajímáme o to, co se v Česku děje. Potřebujeme stabilitu, silné vedení založené na hodnotách,“ řekl.

„Nelze řídit zemi jako firmu. Země je založena na demokracii, na hodnotách, na zapojení lidí, na diskuzi. A nemůže tady být velký šéf, který rozhoduje jako ve firmě, tak demokracie nefunguje. A proto spoléháme na úspěch KDU-ČSL, že zachová v Česku přístup založený na hodnotách,“ uvedl Weber.

KDU-ČSL, je stejně jako CSU a její sesterská CDU německé kancléřky Angely Merkelové, v rámci Evropského parlamentu součástí EPP. Weber proto na jejím sjezdu vystupuje jako zástupce spřízněné strany evropské strany. Kromě něj do Prahy přijel také předseda slovenského Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Aloiz Hlina. Maďarskou stranu Fidesz reprezentuje místopředseda parlamentního zahraničního výboru Zsolt Csenger-Zalán.

BRAND24

Přečtěte si také:

Bělobrádek povede lidovce do voleb na Královéhradecku

Bělobrádek pojede na sjezd sudetských Němců, komunisté zuří

Čunek chce Romy léčit prací. Měli bychom mu držet palce

 Petr Holec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).