Menu Zavřít

Osvědčený tandem. V čele lidovců zůstávají Bělobrádek a Jurečka

27. 5. 2017
Autor: čtk

Pavel Bělobrádek obhájil post předsedy KDU-ČSL. Získal 227 hlasů z 270 delegátů lidoveckého sjezdu, tedy 84 procent. Jeho jediným soupeřem byl Jiří Čunek. Prvním místopředsedou se stal se ziskem 173 hlasů Marian Jurečka.

Bělobrádek byl po volbě s výsledkem spokojený, i když žertoval, že čekal zisk 111 procent. Děkoval i svému protikandidátovi, že ho ve volbách vyzval. „Já jsem rád, bylo to aspoň trochu zajímavější, protože už jsem několikrát kandidoval sám, a takhle to má aspoň trochu adrenalin,“ řekl.

„Udělám maximum toho, co je v mých silách a je v mých schopnostech, a někdy i víc, abychom byli úspěšní a aby KDU-ČSL dobře prosperovala. Protože bude-li dobře prosperovat KDU-ČSL a bude úspěšná, bude to ve prospěch všech obyvatel České republiky,“ řekl Bělobrádek.

Za hlavní úkol označil uspět ve sněmovních volbách. „Úspěšně projekt lidovců a starostů provést volbami a pokud to bude jenom trochu možné, vyhrát volby a potom sestavit nějakou funkční, prozápadní, proevropskou, standardní koalici,“ řekl. Koalice KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle něj může oslovit statisíce lidí, kteří mají pocit, že nemají koho volit a cítí se zklamaní ostatními stranami.

Bělobrádek v kandidátském projevu prohlásil, že cílem strany musí být úspěch v podzimních volbách, aby měla co největší vliv na budoucnost Česka. Uvedl, že se lidovci musí držet svých tradičních priorit, jako je rodinná politika nebo podpora solidarity. Zároveň ale podle něj strana musí podporovat vzdělávání, které je klíčem pro budoucí prosperitu. Vyslovil se také pro zjednodušení zákonů a zajištění větší vymahatelnosti práva.

Jurečka kryje Bělobrádkovi záda sedm let
Úspěch Mariana Jurečky byl méně přesvědčivý než v Bělobrádkův. Prvním místopředsedou KDU-ČSL byl ministr zemědělství zvolen 65,5 procenta hlasů, když porazil šéfa poslaneckého klubu Jiřího Miholu. Jurečka řekl, že chce pokračovat v úspěšné spolupráci v tandemu s předsedou Pavlem Bělobrádkem. Hlavním úkolem v nejbližší budoucnosti je podle něj získat mezi voliči podporu pro koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN).

„Je to věrohodná politika, politika lidí nové generace, nezatížená skandály z minulosti - ani politickými, ani podnikatelskými,“ charakterizoval Jurečka spojenectví se STAN. „Byl bych rád, kdybychom naprosto otevřenou normální lidskou formou dokázali lidi přesvědčit, aby nám tu podporu dali větší než doposud,“ řekl Jurečka.

Se staronovým předsedou Bělobrádkem vede Jurečka lidovce sedmým rokem.

Bělobrádkovi bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb gratulovali na twitteru předsedové TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Petr Fiala. Šéf ODS zároveň vyjádřil víru ve „spolupráci ve prospěch demokracie a prosperity ČR“.

Poražený kandidát na post předsedy Čunek řekl novinářům, že vítězství ani nečekal. Jeho cílem bylo upozornit na témata, která považuje pro současnou společnost důležitá. „Orientovat správným způsobem naši stranu, aby si všímala důležitých věcí, to jsem určitě chtěl,“ řekl.

Ve svém nominačním projevu, který trval více než půl hodiny, mluvil Čunek o ochraně tradičních rodin, obnovení vojenské služby a vyzval stranu k razantnějšímu vystupování. Později uvedl, že za zásadní považuje diskusi o stárnutí a vymírání obyvatel České republiky.

Čunek dodal, že vůči nově zvolenému vedení bude loajální. „Za nově zvoleným vedením, ať tam bude kdykoliv z těch, kteří kandidují, stát budu. Jsem lidovec,“ prohlásil. O žádnou další funkci ve vedení strany se Čunek ucházet nechce.

BRAND24

Vizitka Pavla Bělobrádka

25. prosince 1976 - narozen v Náchodě

2001 - absolvoval Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, Fakultu veterinární hygieny a ekologie, titul MVDr.

2001-09 - veterinární inspektor Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj

2003 - získal atestaci I. stupně na Státní veterinární správě

2004 - vstoupil do KDU-ČSL

2008-09 - místopředseda Mladých křesťanských demokratů

2008 - na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně získal titul Ph.D. v oboru ochrana zvířat

2009 - zvolen předsedou KDU-ČSL v Náchodě

2009-10 - krajský tajemník KDU-ČSL Pardubického kraje

2010 - vystudoval Vysokou školu CEVRO Institut, Liberálně konzervativní akademii (2009-2010)

17. října 2010 - zvolen do zastupitelstva města Náchoda (znovu zvolen 12. října 2014)

20. listopadu 2010 - zvolen předsedou KDU-ČSL (znovu zvolen 8. června 2013, 23. května 2015 a 27. května 2017)

11. června 2011 - oženil se; s manželkou Janou mají syna Josefa (2012) a dcery Anežku (2014) a Marii (2016)

14. října 2012 - zvolen do zastupitelstva Královéhradeckého kraje

2013 - absolvoval postgraduální program Bezpečnostní a krizový management, titul MPA

26. října 2013 - zvolen do Poslanecké sněmovny

31. října - 27. listopadu 2013 - předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

27. listopadu 2013 - 29. ledna 2014 - místopředseda Sněmovny

29. ledna 2014 - jmenován členem vlády, místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace.

Bělobrádek burcuje proti Zemanovi a Babišovi: Bojujeme o charakter společnosti

Šance pro Čunka? Lidovci zvolí vedení a rozhodnou o paktu se Starosty

Lidovci schválili koalici se STAN. Čunek chce vystřídat Bělobrádka

 Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).