Menu Zavřít

Evropská unie prodloužila sankce proti Rusku a posílí obranu

23. 6. 2017
Autor: čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek večer v Bruselu rozhodli posílit spolupráci unie v obranné oblasti, usnesli se na půlročním prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku a potvrdili odhodlání prosadit globální klimatickou dohodu z Paříže. Diskuse prvního dne summitu se nakonec točila hlavně kolem nedávno započatých vyjednávání o odchodu Velké Británie z bloku.

Summit, který se podle šéfa těchto schůzek Donalda Tuska konal v optimističtější atmosféře než podobné schůzky z předchozích měsíců, odstartoval diskusí o prohlubování spolupráce v obraně a bezpečnosti.

Prezidenti a premiéři potvrdili start hlubší obranné spolupráce těch zemí, které mají o věc zájem. Do tří měsíců by mělo být jasněji, co se přesně bude organizovat. Novým způsobem má být financováno případné nasazení unijních bojových skupin.

Potvrzena byla ve čtvrtek snaha o rychlé dokončení několika databází a systémů, které mají zlepšit schopnost Evropské unie kontrolovat, kdo přijíždí a odjíždí z unie, či kdo má o cestu do unie zájem.

Na pracovní večeři se lídři zabývali vztahy se Spojenými státy a Čínou. Následně opět zdůraznili odhodlání unie plně, rychle a s partnery prosadit pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015. Do Washingtonu přes odmítnutí dohody prezidentem USA Donaldem Trumpem vzkázaly, že o tomto dokumentu se znovu vyjednávat nebude.

Poté, co německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron informovali o situaci na východě Ukrajiny, rozhodl summit o prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku o dalšího půl roku. Sankce, které unie svázala s prosazením mírových dohod z Minsku, tak budou platit nejméně do konce ledna 2018.

Britská premiérka Theresa Mayová pak své kolegy seznámila s rámcovou podobou britského návrhu, jak po brexitu uchovat práva unijních občanů v zemi a Britů v Evropské unii. Podle diplomatů se o věci, kterou německá kancléřka Angela Merkelová před novináři označila za dobrý start, následně vůbec nejednalo. Sedmadvacet zemí čeká, až Londýn věc jako takovou v pondělí skutečně předloží unijnímu vyjednávacímu týmu.

Už bez Mayové pak premiéři a prezidenti diskutovali o započatých jednáních s vyjednavačem EU Michelem Barnierem. O měsíc odsunuli termín rozhodnutí o tom, kam se z Londýna po brexitu přemístí dvě unijní agentury.

BRAND24

Dnes čeká summit diskuse o migraci a vlekoucí se snaze o reformu evropského azylového systému a také debata o hospodářské problematice a mezinárodním obchodu.

Dále čtěte:

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Sankce nejsou hlavní problém, tvrdí Putin. Rusku prý víc škodí levný plyn


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).