Menu Zavřít

Evropská unie prodloužila protiruské sankce. Pokračuje v "politice neuznání"

19. 6. 2017
Autor: čtk

Evropská unie prodloužila sankce proti Rusku. Důvodem je ruská anexe Krymu a Sevastopolu. Prodloužení bude platit do června příštího roku. Rozhodli o tom dnes v Lucemburku ministři zahraničí zemí EU.

V oznámení Rady EU, která se dnes sešla na úrovni ministrů zahraničí, se uvádí, že sankce přijaté poprvé v roce 2014 v reakci na anexi Krymu a Sevastopolu budou prodlouženy o další rok do 23. června 2018. V prohlášení stojí, že EU nadále protiprávní anexi odsuzuje a chce pokračovat v „politice neuznání“. Sankce se omezují na území Krymu a Sevastopolu a vztahují se na osoby z EU a společnosti působící v unii.

Zákazy se týkají dovozu zboží pocházejícího z Krymu nebo Sevastopolu do EU a investic na tato území. Evropští občané ani společnosti usazené v EU tedy nemohou koupit nemovitost na Krymu, financovat krymské společnosti ani poskytovat související služby. Na Krymu a v Sevastopolu nelze ani poskytovat turistické služby. S výjimkou mimořádných situací evropské výletní lodě nemohou vplouvat do přístavů na Krymském poloostrově.

Omezený dovoz i vývoz

Opatření rovněž omezuje vývoz určitého zboží a technologií pro krymské společnosti nebo pro použití na Krymu v odvětvích dopravy, telekomunikací a energetiky a týkající se vyhledávání, průzkumu a těžby ropy, zemního plynu a nerostných surovin. Nesmí být poskytována ani technická pomoc nebo zprostředkovatelské, stavební či inženýrské služby související s infrastrukturou v těchto odvětvích.

BRAND24

Omezení zahrnující zákaz dovozu zboží z Krymu a Sevastopolu EU zavedla v červnu 2014, v červenci pak sankce rozšířila na obchod a investice týkající se některých hospodářských odvětví a projektů v oblasti infrastruktury. Od prosince 2014 je v platnosti úplný zákaz investic, jakož i zákaz poskytování služeb cestovního ruchu na Krymu. Tato opatření Rada prodloužila loni v červnu s platností do letošního 23. června.

Dále čtěte:

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Rusko hledá nový „obchodní model“, jak zvednout růst

Kruh ruské pšenice se uzavřel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).