Menu Zavřít

Chipsy za podpis. Prezidentští kandidáti rozdávají dárečky

28. 7. 2017
Autor: Martin Pinkas

Ve stáncích Michala Horáčka mohli v posledních dnech lidé, kteří podpořili jeho kandidaturu podpisem, získat křupavou odměnu. Jiří Drahoš zase podpis vyměňuje za pastelky a omalovánky.

Sběr podpisů pod favority nadcházející prezidentské volby vrcholí. Kandidáti se proto snaží ke svým stánkům nalákat kolemjdoucí lákavými odměnami. Podpisový tým Michala Horáčka například minulý týden v Ostravě nabízel za podpis pod petiční arch balíček kořeněných chipsů.

Před vchodem do areálu, kde se odehrával festival Colours of Ostrava, postávala v Horáčkově stánku děvčata najatá marketingovou agenturou PPM Factum, která se jinak zaměřuje na ochutnávací akce v supermarketech. Tyto zkušenosti tým nezapřel a před vstup na festival si objednal celou dodávku chipsů. Ty pak vyměňoval za podpisy pod Horáčkovu kandidaturu.


Hrad je ještě daleko a Kubera už má stažené kalhoty

 Gallistl


„Musíme nasbírat 150 tisíc podpisů. Pan Horáček chce mít nejvíc ze všech kandidátů, aby to pak mohl využít v kampani,” svěřily se hostesky s pytlíčky chipsů v rukou. K registraci prezidentské kandidatury přitom stačí jen 50 tisíc platných podpisů. Tolik už Horáček podle svých vlastních slov nasbíral před několika týdny.

Pochybení jednotlivců

Lidé z kampaně Michala Horáčka zásadně odmítají, že by za podpisy nabízeli voličům jakékoliv dárky. V Ostravě prý muselo dojít k pochybení jednotlivců. „Agentura PPM Factum měla na festivalu ještě druhý tým, který rozdával vzorky brambůrků. Je možné, že se tam týmy potkaly,” zdůvodnil slané odměňování Horáčkův mluvčí Jiří Táborský.

Drobné dárky rozdává za podpisy i tým Jiřího Drahoše. „Voličům dáváme placky, pro děti máme omalovánky a pastelky,“ uvedla mluvčí Drahošovy kampaně Lenka Pastorčáková. Pastelky zdarma se ale podle zkušeností redaktora týdeníku Euro rozdávají všem, kdo se pod kandidaturu podepíší, a to bez rozdílu věku.

Zákon rozdávání dárečků za podpisy pod prezidentské kandidatury nijak neupravuje. Kandidáti se však uplácení voličů často vyhýbají ze zcela pragmatických důvodů. Hrozí totiž, že se tím zvýší počet neplatných podpisů a kandidát nakonec nebude k prezidentské volbě registrován.

BRAND24

Dále čtěte:

Hnutí STAN se postavilo za Drahoše. Podporuje jeho kandidaturu na prezidenta

Hannig bude kandidovat na prezidenta. Chce navázat na Zemana

Návštěvy krajů nejsou kampaň, tvrdí Zeman. Bude v nich pokračovat

 Miloš Zeman kvóty odmítá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).