Menu Zavřít

Návštěvy krajů nejsou kampaň, tvrdí Zeman. Bude v nich pokračovat

24. 7. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s názorem, že jsou jeho návštěvy krajů předvolební kampaní. Nevidí důvod, proč by se měl vzdát setkání s obyvateli, uvedl v reakci na mínění člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého. Zeman by měl podle něho zvážit své cesty do krajů v době kampaně, nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

Zeman zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů nyní, mohla by to být kampaň, ovšem on regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu. Za kampaň své výjezdy nepokládá taky kvůli tomu, že nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili. „Žádné takové inzerování nebylo, není a nebude,“ řekl prezident v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Zopakoval, že žádnou kampaň nepovede.

Zeman také podotkl, že pojede například na Valné shromáždění OSN, do Ruska, bude mít projev v Radě Evropy ve Štrasburku a navštíví zemědělský veletrh Země živitelka v Českých Budějovicích. „Pan Outlý, kdyby byl důsledný, by musel všechny akce prezidenta republiky chápat jako mou volební kampaň. Což, jak uznáte, je nesmysl,“ dodal.


Zeman bude jezdit dál. Kritici mu závidí popularitu, tvrdí Ovčáček

 Prezident České republiky Miloš Zeman


Za Outlého vyjádřením vidí skutečnost, že do čela úřadu jmenoval ze dvou kandidátů druhého, Vojtěcha Weise. „Takže mám právo se domnívat, že tato reakce je tak trochu uražená ješitnost,“ soudí Zeman.

Prezident navštěvuje regiony často, podle Outlého by měl náklady na setkání s občany zahrnout do limitu daného zákonem. Pokud by úřad nastavil volnější kritéria a záležitostí se nezabýval, nebylo by snadné podle Outlého ji v budoucnu regulovat, protože bude existovat precedens.

BRAND24

Krajské samosprávy stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností.

Přečtěte si o dalších kandidátech na Hrad:

Kubera má podpisy senátorů pro boj o Hrad. Rozhodne se na poslední chvíli

Hannig bude kandidovat na prezidenta. Chce navázat na Zemana

Bývalý šéf Škody Kulhánek chce být prezidentem. Bude kandidátem ODA

Bělobrádek s Gazdíkem vyslovili podporu Drahošovi. Ten chce zůstat nestranický

Průzkum: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).