Menu Zavřít

Správa peněz v mobilu. Na vlně popularity se vezou i Češi

3. 8. 2016
Autor: Anna Vacková

Aplikace, které zařídí platby uživatele a vedou za něj i správu osobního rozpočtu, zažívají rozmach. Na této vlně se veze i česká aplikace Spendee. Stáhlo si jí 1,25 milionu lidí, expanduje do Asie a vedení jedná s investory.

Aplikaci začal vyvíjet tým kolem českého startupu Cleevio v roce 2013. Největší nárůst zájmu zaznamenává nyní. Vedle Čechů ji ve velkém stahují Britové, Španělé, Rusové, Thajci, Číňané a Američané.

Spendee slouží k přehlednému zobrazování a analýze příjmů, výdajů a finančního chování. Uživatel zadá zdroje informací a aplikace sama vytváří grafy na základě kategorií, míst či frekvence. „Uživatelé Spendee používají poměrně dlouhodobě, přestože zadávání transakcí se zatím dělá manuálně. To se změní s napojením aplikace na banky,“ říká generální ředitel Spendee Jakub Sechter.

Po propojení s bankami se přidají nové funkce. „Budeme schopni poskytnout finanční rady či doporučit nejvýhodnější finanční produkty na trhu napříč bankami. Budeme-li hledět dále do budoucna, ze Spendee se stane multi-banking služba, která uživateli umožní online platby z jednoho místa. Dalším logickým krokem budou NFC platby přes mobil v obchodech,“ doplňuje Sechter.

Poradce v mobilu

Spendee dosud pracovalo s rozpočtem, který aplikace získala od registrovaných uživatelů. Stažení je zdarma, za přidané funkce se ovšem platí. Ceny se pohybují do patnácti dolarů za rok. Aplikace zaujala také Apple, který ji od roku 2014 nabízí v App Store. Kromě evropského trhu se chce firma zaměřit zejména na ten asijský a jedná proto s novými investory.

Ve světě jsou v oboru nejpopulárnější aplikace Mint, Quicken, Expensify, Good Budget, BillGuard, Pocket Expense či HomeBudget. Většina je podobně jako Spendee bezplatná a uživatel platí pouze za prémiové funkce.

Některé z uvedených aplikací nabízejí třeba výpočet nákladů na pracovní cestu, další umožňují archivaci dokladů. Podnikatel může jenom vyfotit bloček, ze kterého se hodnoty automaticky převedou do elektronického přehledu. Stále populárnější je také správa plateb.

Rozpočet a daňové přiznání

Nejrozšířenějšími aplikacemi pro správu peněz jsou Mint a Quicken. Obě vlastní softwarová společnost Intuit. O jejich atraktivitě svědčí opakované nabídky převzetí od velkých korporací, které Intuit odmítá. Včetně té za 1,5 miliardy dolarů od Microsoftu.

Aplikace od Intuitu jsou dnes už běžnou součástí amerických domácností, které si aplikacemi sestavují rozpočty na chod domácnosti nebo dokonce připravují daňová přiznání. Obě aplikace patří mezi nejprodávanější zboží internetových obchodů zaměřených na mobilní aplikace a používají je desítky milionů lidí.


Čtěte také:

3D tužky a počítačové hry. Češi nasbírali na Kickstarteru stovky tisíc dolarů

BRAND24

Českou aplikaci propagují Apple i Starbucks

Slovenský startup SpaceSpy chce zaujmout světové investory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).