Menu Zavřít

S maskou guvernéra za vyšší platy. Zaměstnanci britské centrální banky stávkují

1. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pomocný personál britské centrální banky vstoupil poprvé za 50 let do stávky a požaduje zvýšení platů. Třídenní stávka v Bank of England (BoE) se přitom ve čtvrtek překrývá s měnovým zasedáním, na kterém se mimo jiné rozhoduje o úrokových sazbách.

Kolem 20 zaměstnanců, z nichž někteří měli na obličeji masku guvernéra Marka Carneyho, se sešlo před londýnskou centrálou banky. Jsou mezi nimi uklízečky, zaměstnanci údržby a bezpečnosti. V odděleních, jichž se stávka dotýká, pracuje podle agentury Reuters asi 150 lidí.

Zaměstnanci, kteří jsou členy odborového svazu Unite, protestují proti mzdové dohodě, kterou označují za směšnou a kterou banka zavedla bez souhlasu odborů. Plat mnohých z těch, kteří se zúčastní stávky, podle svazu Unite činí méně než 20 tisíc liber (585 tisíc korun) ročně.


Bankéře na odchodu z Londýna pohltí Dublin a Frankfurt. Čtěte více

 Sídlo ECB ve Frankfurtu.


Centrální banka zvýšila zaměstnancům platy o jedno procento, což je v souladu se stropem, který vláda stanovila pro růst platů zaměstnanců ve státní sektoru v roce 2013 v rámci plánu na snížení vládních výdajů. Inflace v Británii ale nyní dosahuje 2,6 procenta. Provoz centrální banky je nezávislý na vládě, banka ale také omezila růst platů pro většinu zaměstnanců, v souladu s dalšími veřejnými orgány.

BRAND24

Banka v prohlášení uvedla, že je připravena v jednání se svazem Unite pokračovat. Odbory pohrozily, že pokud se nepodaří spor o mzdy vyřešit, budou o dalších protestních akcích jednat s dalšími odděleními banky.

Čtěte také:

Britové mají nejslabší kupní sílu od 70. let

Manažer hájil neúspěšné investice přirovnáním Británie k hitlerovskému Německu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).