Menu Zavřít

Manažer hájil neúspěšné investice přirovnáním Británie k hitlerovskému Německu

26. 5. 2017
Autor: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Hedgeový fond britského investičního manažera Crispina Odeyho, který věřil v úpadek britské ekonomiky po brexitu, přišel minulý rok o téměř padesát procent. Přesto chce Odey nadále sázet na propad cen aktiv včetně britských akcií. Pro obhajobu neúspěšné strategie použil Odey skutečně netradičního příměru, když citoval Hitlerova ministra zbrojního průmyslu Fritze Todta, který předpověděl neúspěch německého tažení do Ruska. Británii tak Odey de facto přirovnal k hitlerovskému Německu.

V dopise zaslaném investorům, který má k dispozici agentura Bloomberg, Odey cituje Todta, který předpovídal zastavení německé armády v Rusku v roce 1942. „Uvidíme to, že se zásobování dostane do kritického bodu,“ použil Todtova slova Odey. Mluvčí fondu Odey Asset Management, který spravuje majetek v objemu 6,5 miliardy dolarů, odmítl dopis komentovat.

Odey minulý rok mohutně sázel na propad cen britských akcií. V jednu chvíli byl dokonce úspěšný, když dva dny po hlasování o Brexitu jeho fond Odey European vydělával přes dvacet procent. Odey Británii věštil recesi a pád akcií o 80 procent.

Ve skutečnosti se však investoři po oslabení britské libry, která usnadnila export britského zboží, a opatřeních Bank of England doslova vrhli na akcie britských firem, což jejich cenu vyhnalo. A Odey musel ke konci roku investorům vysvětlovat, proč prodělávají zhruba polovinu z vložených prostředků. Odey tak paradoxně tratil na tom, co podporoval – brexitu.

Vývoj britského akciového indexu FTSE 100

 Vývoj indexu FTSE100

Odey je však stále přesvědčený, že jeho sázka se nakonec vyplatí. Investorům v dopise píše, že by měli sledovat takzvaný Minského moment, což je termín pojmenovaný po ekonomovi Hymanu Minském. Znamená náhlý kolaps trhů, který přichází poté, co věřitelé přestanou refinancovat dluhy. Důvodem je dlouhodobá prosperita a růst hodnoty investic, což vede ke stále větším a větším spekulacím.

„Nebudou to jen nekvalitní hypotéky, které poškodí ekonomický vývoj,“ tvrdí Odey a dodává: „přidají se k tomu také v menší míře rovněž narušující technologie.“ Mezi takzvané disruptivní technologie patří například Uber, který mění odvětví taxislužby, nebo Airbnb, která zprostředkovává krátkodobé ubytování, čímž narušuje pravidla hotelnictví.

Nicméně Odey zatím prohrává, protože za první čtyři měsíce jeho fond ztratil dalších 9,9 procenta. V průměru přitom hedgeové fondy ve světě vydělaly okolo tří procent podle údajů společnosti Eurekahedge.

BRAND24

Dále čtěte:

Soros nevěří americkým akciím. Vsadil na jejich pád

Trump i brexit. Úspěšnou kampaň vedla umělá inteligence

Šéfové velkých firem dostali znovu přidáno. Podívejte se, kdo bere nejvíc

[mf-galerie id=2916]


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).