Menu Zavřít

Češi ulovili v Íránu kontrakt za více než 2 miliardy. Postaví spalovnu

9. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zařízení na energetické využití odpadu v íránské provincii Gilán vyroste za účasti českých firem. Tuzemské dodávky mají mít hodnotu v rozmezí 80-100 milionů dolarů (2-2,5 miliardy korun).

Spalovna, která kromě likvidace odpadů vyrábí elektřinu vyroste na severu Íránu. „Česká firma Bresson Energy je dodavatelem spalovny na základě technologie vyvinuté bývalou společností ČKD Dukla. Stejná technologie je instalována například ve spalovně Malešice,“ říká pro Euro.cz člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny za hnutí Úsvit Milan Šarapatka.

Objem českých dodávek má být podle Šarapatky o hodnotě 80 až 100 milionů amerických dolarů. Celková cena kontraktu je více než dvojnásobná. Souhlas s vydáním licence na stavbu spalovny a dodávky energie podepsal kromě šéfa české podnikatelské mise také náměstek íránského ministra energetiky Houshang Falahatian.

Spalovna bude vyrábět elektřinu o výkonu 20 megawattů. Denně má spálit na 350 tun odpadu. Návratnost investice očekávají autoři projektu v rozmezí 14 let.

Přečtěte si také:

České firmy objevují Írán: krouží kolem energetiky, letiště či metra

 Íránská metropole Teherán

V Íránu existuje celá řada volných obchodně-průmyslových zón, kde mohou zahraniční a íránští investoři participovat na ekonomických záměrech v jakémkoliv vzájemně odsouhlaseném investičním poměru. Ekonomický vývoj Íránu v posledních 20 letech ukázal, že tato země je životně závislá na spolupráci a mezinárodní kooperaci v oblasti transferů technologií a know-how.

Země má totiž citelný nedostatek vnitřních investičních zdrojů a nevyhnutelně potřebuje příliv zahraničního kapitálu. Zemi s nezaměstnaností 11,8 procenta se díky zlepšování vztahů s demokratickými státy a prolomením různých embarg začíná v posledních letech opět ekonomicky dařit.

Turbulentní vývoj přímých zahraničních investic v Íránu ukazuje vliv ekonomických sankcí:

BRAND24


zdroj: tradingeconomics.com

Čtěte také:

Jaderné zbraně nikdy nevyrobíme, tvrdí íránský ministr zahraničí

SOR Libchavy by mohl dodat stovky autobusů do Íránu. Bude je tam i vyrábět

OPEC plní dohodu o snížení těžby ropy téměř stoprocentně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).