Menu Zavřít

SOR Libchavy by mohl dodat stovky autobusů do Íránu. Bude je tam i vyrábět

2. 3. 2017
Autor: sor.cz

Český výrobce SOR Libchavy by mohl dodat 400 autobusů do Íránu. Autobusy by se postupně mohly v Íránu i vyrábět, řekl jednatel exportní firmy Czech Machine Tools Sajjed Hosejn Misbahí. V Praze dnes podepsal smlouvu o dodávce českých autobusů s íránskou organizací pro spolupráci městských samospráv. Hodnota kontraktu je 80 milionů eur (2,1 miliardy Kč). SOR Libchavy ale sdělila, že dohodu na dodávku vozů ještě neuzavřela.

Autobusy jsou určeny pro provincii Alborz. „SOR Libchavy může být dodavatelem těch autobusů nejenom do Íránu, ale přes výrobu v Íránu i pro okolní státy,“ řekl Misbahí.

V Iránu již nyní působí řada výrobců autobusů ze zemí EU. Podle viceprezidenta Hospodářské komory Bořivoje Mináře je kontrakt velkým úspěchem. „Předpokládám, že export do Íránu půjde v letech 2017 i 2018 strmě nahoru,“ dodal Minář.

Loni odjelo do Íránu z Česka několik podnikatelských misí, Hospodářská komora připravuje na letošek další. CzechTrade také loni otevřel své zastoupení v Teheránu. Tuzemské firmy mají o vývoz do země velký zájem. Letos by například měla na íránský trh vstoupit značka Škoda Auto. Český export do Íránu loni stoupl o 56 procent na 1,5 miliardy korun.

Íránská centrální banka na začátku roku zaplatila Česku starý dluh v přepočtu 202 milionů korun. Nesplacená částka byla dosud překážkou pro uzavírání nových obchodů spojených s financováním a pojištěním exportu. Šlo o pohledávku, která vznikla před zavedením mezinárodních sankcí u íránské banky Saderat.


Přečtěte si:

SOR Libchavy dodá stovku autobusů do Bělehradu

Partneři v jádru. Íránci chtějí spolupracovat se Škodou a ÚJV


České firmy již loni uzavřely první kontrakty v Íránu. Například firma Energo-Pro dodá za 405 milionů korun dvě vodní turbíny pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin. Opavský výrobce důlních strojů Ostroj zase podepsal memorandum o dodávce důlního dobývacího komplexu za desítky milionů eur.

Írán se dostal z ekonomické izolace loni v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.

Výrobce autobusů SOR Libchavy vykázal v roce 2015 rekordní výsledky. Prodal 751 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 31 procent. Tržby se zvýšily o 42 procent na 3,8 miliardy korun. Nejvíce autobusů, 450, společnost prodala v ČR. Další směřovaly na Slovensko, do Polska, Německa a do Estonska. Zbytek exportu připadá na Bulharsko a Švýcarsko. Nejvíce se prodalo městských kloubových autobusů.

BRAND24

SOR bývala původně společnost, která před rokem 1990 vyráběla zemědělské stroje. V roce 1991 ji koupili bývalí zaměstnanci Karosy. Za dva roky vznikl první prototyp autobusu o délce 7,5 metru, další typy vozidel následovaly. Stoprocentním vlastníkem společnosti je prostřednictvím firmy Bauliga společnost EP Industries, jejímž majoritním akcionářem je Daniel Křetínský.

Čtěte dále:

Spojené státy uvalily nové sankce na Írán

Dohody Íránu s Čínou mohou mít na svět větší vliv než Trump

ropná rafinerie v Íránu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).