Menu Zavřít

Jaderné zbraně nikdy nevyrobíme, tvrdí íránský ministr zahraničí

19. 2. 2017
Autor: čtk

Írán nikdy nevyrobí jaderné zbraně, řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Země ale nereaguje dobře na výhrůžky, poznamenal v reakci na nedávná vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa o oficiální výstraze pro tuto blízkovýchodní zemi.

„Íránu byla oficiálně doručena výstraha. Měli by být vděčni za tu hroznou dohodu, kterou s nimi Spojené státy uzavřely,“ tweetoval nedávno Trump po íránském raketovém testu. Slovy o dohodě narážel na jednání, která v roce 2015 ukončila letité spory o íránský jaderný program. Dohoda ruší protiíránské sankce výměnou za zpomalení jaderného programu. Program je stále přísně monitorován a nesmí být vojensky zaměřen.

„Írán nereaguje dobře na výhrůžky, tlak a sankce, ale reagujeme velmi dobře na vzájemný respekt,“ řekl dnes k vyjádření prezidenta Trumpa ministr Zaríf. „Jaderné zbraně vyrábět nebudeme, tečka,“ doplnil. Jaderné zbraně by podle něj nepřispěly ani k bezpečnosti Íránu, ani k bezpečnosti jiných zemí.


NATO je institucí studené války, prohlásil na mnichovské konferenci Lavrov

 Sergej Lavrov


Zcela jiný pohled na Blízký východ dnes na mnichovské konferenci nabídl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman, podle něhož region čelí třem výzvám - Íránu, Íránu a Íránu. Znepokojují ho ambice Íránu týkající se jaderných zbraní i balistických střel, jakož i snaha Teheránu podkopávat režimy v dalších blízkovýchodních zemích jako je Bahrajn, Jemen, Libanon či Saúdská Arábie. Mezinárodní společenství by podle něj mělo vůči Íránu postupovat mnohem razantněji.

Podobně dnes hovořil i ministr zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr, podle něhož je Írán největším světovým podporovatelem terorismu, jehož cílem je zničit Saúdskou Arábii. Odmítl také návrh íránského ministra zahraničí Zarífa, aby země Perského zálivu vytvořily skupinu, která bude pravidelně jednat o problémech regionu.

Kritiku si dnes Teherán vysloužil také od některých amerických senátorů zastoupených na bezpečnostní konferenci. Republikán Lindsey Graham například řekl, že senátoři jeho strany chystají další sankce proti Íránu kvůli jeho raketovým testům.

BRAND24

Zaríf dnes odsoudil použití chemických zbraní v Sýrii. Írán přitom patří k zemím podporujícím režim syrského prezidenta Bašára Asada, který je v minulosti použil.

O mnichovské bezpečnostní konferenci dále čtěte:

Pence: Spojenci z NATO musí pro společnou obranu dělat víc

Německo je odhodláno zvýšit výdaje na obranu. Jsme k tomu zavázáni, říká Merkelová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).