Menu Zavřít

Češi se přestali bát terorismu. Víkendy v Evropě opět jedou

30. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zájem Čechů o krátké dovolené a víkendy v západní Evropě se zvyšuje. Paříž, s jejíž popularitou otřásly teroristické útoky, se opět dostává na špičku zájmu českých turistů. Turistickým cestám Čechů do zahraničí by paradoxně mohl prospět i blížící se brexit. Vyplývá to ze zjištění Slevomatu.

Segment tzv. eurovíkendů na Slevomatu aktuálně meziročně roste o 35 procent. „Nejvíce jdou na dračku města jako Kodaň, Amsterdam a Paříž, tam jsou nárůsty dokonce o sto procent,“ sdělil webu Euro.cz. mluvčí slevového portálu Tomáš Holý. Atraktivní pro Čechy jsou podle něj ale i Benátky a Milán.

Podle ředitelky Slevomatu Marie Chytilové k obratu trendu přispívá aktuální dobrá ekonomická situace spolu s chutí Čechů utrácet. Na špici poznávacích zájezdů se podle ní opět dostala Paříž, s jejíž popularitou mezi turisty v minulosti značně otřásly brutální teroristické útoky.

Migranti už nehrozí?

Sezóna dovolených bude ale teprve začínat a předpovídat nějaký nový trend by tak mohlo být předčasné. S turistickými trendy však loni poměrně dost zamávalo mezinárodní dění v podobě hrozeb teroristických útoků v Evropě či strachu z migrantů. Mezi Čechy se to projevilo například v tom, že vzrostla poptávka po dovolených v tuzemsku.


Nejen Češi. Do Chorvatska chce i zbytek planety:

Češi ukázali směr. Celý svět chce do Chorvatska

 Dubrovník


Výrazně posílily například tuzemské „all inclusive“ zájezdy. Předtím přitom tvořily takřka nepatrný segment. Co se týče zahraničí, zájem Čechů se posunul do zemí, jako je Černá Hora a Bulharsko. „Tyto země jsou levné, dobře dostupné a mimo záběr negativních zpráv spojených s migrací a podobně,“ doplnil za Slevomat Holý.

K moři na 24 hodin

Zajímavostí, kterou slevový server registroval loni, byla například jednodenní dovolená u moře. „Tohle nás dost překvapilo. Byl to obrovský fenomén. Prodali jsme takto tisíce zájezdů,“ uvedl mluvčí. Takový zážitek v praxi vypadá tak, že lidé jedou celou noc k moři, tam stráví den a večer se zase vrací zpět. Oblíbené je v tomto ohledu na Slevomatu zejména Bibione, které je paradoxně cenově náročnější.

Na letošních trendech mezi českými turisty by se mohl projevit i nastávající brexit a rovněž i pohyb koruny v reakci na potenciální ukončení devizových intervencí České národní banky. V případě, že by odhady analytiků byly pravdivé a koruna by po ukončení intervencí posílila, je podle Holého pravděpodobné, že celý segment dovolených letos poroste.

Co se týče spuštěného brexitu, samotná cesta do Londýna by se sice technicky vzato zkomplikovala, pokud by však libra zůstala slabá a koruna by posílila, Británe by pro Čechy zůstala cenově dostupnější.

BRAND24

Z turismu čtěte více:

Praha, Berlín a Vídeň spojí síly. Chtějí nalákat turisty ze zámoří

Česko láká turisty. Ze zahraničí jich loni přijelo přes devět milionů

Asad láká turisty. Aleppo propaguje pomocí Hry o trůny

 Aleppo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).