Menu Zavřít

Česko láká turisty. Ze zahraničí jich loni přijelo přes devět milionů

8. 2. 2017
Autor: ČTK

V českých hotelech, penzionech či kempech se loni ubytovalo více než 18,3 milionu hostů, což bylo o 6,9 procenta více než předloni. Zahraničních turistů přijelo loni do Česka téměř 9,3 milionu. Méně přijelo hostů z Ruska či Japonska, naopak pokračoval růst zájmu německých turistů, výrazně více přijelo Slováků a Poláků.

Zahraničních turistů přijelo loni do o 6,7 procenta více než v roce 2015. Počet ubytovaných hostů z Česka se meziročně zvýšil o sedm procenta na více než devět milionů.

Výsledky příjezdového cestovního ruchu za loňský rok překonaly očekávání agentury CzechTourism. Za výbornými výsledky stál podle ní souběh několika faktorů. Rostoucí význam měla bezpečnost Česka, která se ve srovnání s některými konkurenčními destinacemi stala významnou konkurenční výhodou, i příznivý kurz koruny, uvedl Jan Otava z oddělení marketingového výzkumu.

Ze zahraničí loni zamířilo do Česka méně hostů z Ruska či Japonska. Naopak pokračoval růst zájmu německých turistů, jejichž počet meziročně vzrostl o 6,4 procenta. „Slováků přijelo o 11,7 procenta více a návštěvnost z Polska byla vyšší o 12,1 procenta,“ uvedl Český statistický úřad. Pokračoval i zvýšený zájem turistů z asijských zemí, například z Číny či Jižní Koreje, ale i z Izraele.

Většina zahraničních návštěvníků směřovala do hlavního města. „Již šestým rokem v řadě pokračuje spanilá jízda pražských hotelů, které loni opět zlepšily svou ekonomickou výkonnost,“ dodal odborník PwC na hotelnictví Jan Musil.

Prahu loni navštívilo 7,07 milionu turistů, o sedm procent více než v roce 2015. Naprostou většinu z nich tvořili tradičně cizinci, kterých do hlavního města zavítalo více než šest milionů. Zvýšil se také počet nocí, které turisté v ubytovacích zařízeních v metropoli strávili.

Do hromadných ubytovacích zařízení zamířilo více domácích i zahraničních hostů. Meziročně se u obou skupin zvýšil také počet přenocování, celkem o 5,4 procenta.

BRAND24

Z hlediska počtu hostů i přenocování si loni polepšily všechny kraje. Nejvyšší růst počtu hostů zaznamenal Karlovarský kraj, a to o 13,2 procenta. Z hlediska počtu přenocování rostl nejrychleji Ústecký kraj, o 10,6 procenta nocí.

Čtěte dále:

Krakonošovi novodobí lyžníci: na českých horách se točí miliardy

Sníh, hory a příbory: dobré jídlo a lyže se v Česku nevylučují

Staveniště Krkonoše. Národní park zažívá stavební boom


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).