Menu Zavřít

Praha, Berlín a Vídeň spojí síly. Chtějí nalákat turisty ze zámoří

20. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Velké evropské metropole Praha, Berlín a Vídeň se rozhodly spojit síly, chtějí nalákat turisty ze vzdálených destinací. Společně cílí například na Asii, Austrálii či Severní a Jižní Ameriku nebo Čínu. Podle magistrátu se jedná o společnou prezentaci městských destinací na zahraničních mimoevropských trzích s důrazem na image. Záměr už schválila na konci loňského roku městská rada.

Hlavní město v současnosti ladí s partnerskými městy znění memoranda. Podepsání dokumentu plánují metropole na březnovém veletrhu cestovního ruchu ITB v Berlíně.

„Důvod, proč chceme spolupracovat s Vídní a Berlínem je jasný. Pokud už se turisté ze vzdálenějších destinací vydají do Evropy, dá se předpokládat, že zde stráví delší čas. Berlín i Vídeň jsou ale stejně jako Praha místy, kde turista obvykle stráví jen několik dnů a jede zase dál. Pokud bude existovat mechanismus, jak si tuto skupinu turistů předávat, turistickému ruchu to může jedině prospět,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Historicky se podobné projekty podle magistrátu nedařilo uplatnit vzhledem k množství zapojených měst rozličné úrovně. Kooperace mezi metropolemi navíc musí být podle radnice rychlá a flexibilní, vzhledem ke stále rychlejšímu pokroku v oblasti turismu s krátkými koordinačními cestami.

Praha, Berlín a Vídeň se na základě spolupráce rozhodly spojit i své finance, které míří do jejich zahraniční prezentace. Pražská informační služba dostala na realizaci projektu v roce 2017 částku 1,5 milionu korun. Sdružení finančních prostředků všech tří měst umožní dle radnice důraznější a rozsáhlejší prezentace například na veletrzích cestovního ruchu.


Přečtěte si, kde jsou nejlepší hotely:

Hosté vybrali nejlepší české hotely. Vládne Praha, ale ne vždy

 Pražský hotel Pod Věží

BRAND24


Pražský magistrát si od projektu slibuje také navýšení pracovních míst v oboru, dnes je to zhruba 100 tisíc lidí, a nárůst příjmů z cestovního ruchu – zámořští turisté zůstávají déle a utrácejí více.

Praha, Berlín i Vídeň jako hlavní města mají ve svých zemích specifické postavení v oblasti turismu, například jen v Praze činí podíl rekreačních turistů 66 procent z celkového počtu turistů v České republice.

Dále čtěte:

Česko láká turisty. Ze zahraničí jich loni přijelo přes devět milionů

Turismus v Turecku chřadne. Propad je největší za 17 let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).