Menu Zavřít

Komentář: Zloděj for premiér

20. 8. 2017
Autor: čtk

Andreje Babiše snad konečně dohání byznysová minulost, která je jednoduše neslučitelná s politickou budoucností

Očekávaného vítěze říjnových voleb Andreje Babiše čeká trestní stíhání a nejspíš i obžaloba a soud. A aby toho nebylo málo, veze se v tom s ním i faktický výkonný ředitel firmy ANO Jaroslav Faltýnek. Nutno říci, že bylo jen otázkou času, kdy si policie pro Babiše dojde. Dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je podle faktů dostupných z veřejných zdrojů celkem evidentní. To, jak ho exministr financí vysvětloval a opakovaně a prokazatelně přitom lhal, je obecně známo a na tom přísloví, že kdo lže, tak taky krade, nejspíše něco bude.

Je fakt, že Čapí hnízdo bylo opakovaně vyšetřované. A co je úsměvné, i auditním orgánem na ministerstvu financí podřízeným Babišovi. Jenže když pánbůh dopustí, i motyka spustí a policajti se pohnou. Sám Andrej nyní kope do vyšetřovatele jako do loutky jakýchsi kmotrů, což by měl zřejmě nějak konkrétněji vysvětlit na Generální inspekci bezpečnostních sborů, protože jinak je to další trestný čin, tentokrát pomluvy.

Mnohem víc Čapích hnízd

Nicméně i v případě, že by na jeho tlaších bylo skutečně něco pravdy, sluší se poučit ho o dalším starém českém pořekadle, které praví, že „s čím kdo zachází, tím také schází“. Mezi nedávným nezákonným odsouzením Kamila Jirounka z firmy Oleo Chemical a dávným příběhem stíhání ředitele a šéfa sdružení akcionářů Kosteleckých uzenin byla spousta podobných případů, kdy měli lidé stojící v cestě jedinému poctivému miliardáři na této planetě vážné opletačky s orgány činnými v trestním řízení, které zřejmě někdo patřičně namotivoval. Přicházeli o majetek i o svobodu. A je nespornou skutečností, že v historii Babišova podnikání je kauz, o něž by se mohla a měla zajímat policie, mnohem více než jedno Čapí hnízdo.


Čtěte více o případu Oleo Chemical:

Olejová skvrna

 Páral


Ne že by ostatní velcí kluci českého byznysu byli jedna skvělá parta Rychlých šípů, ale prostě jen jeden z nich se rozhodl, že udělá politickou kariéru s heslem „Všetci kradnú“ a všichni ostatní se stanou jeho lovnou zvěří. Dopustil se tím životní chyby a autor tohoto textu to opakovaně psal už před volbami v roce 2013 i po nich. Všichni velcí hráči z byznysu mají svoji minulost, která je neslučitelná s politickou budoucností a dříve nebo později je dožene. A pak zničí nejen jejich politický život, ale vážně poškodí i jejich podnikání. Přesně to se teď děje, jakkoli se zdá, že nejrůznější kauzy a vyšetřování voličům ANO nevadí a svého vůdce donesou na ramenou k volebnímu vítězství.

Jedeme do Zimbabwe

Jenže co pak? Ani pro Miloše Zemana nebude vůbec jednoduché pověřit sestavením vlády člověka obviněného policií z dotačního podvodu. Natož aby takové vládě podali pomocnou ruku nezbytní koaliční, nebo alespoň tiší partneři. I pro komunisty to bude chucpe. ANO by jistě mohlo vygenerovat nějakého zástupce vykonávajícího vůli majitele hnutí ve Strakově akademii.

Ten pak, když bude mít šéf chvilku mezi policejními výslechy a jednáními s advokáty, zaskočí prokonzultovat jméno třeba nového ministra vnitra a spravedlnosti či obsazení funkce policejního prezidenta?

Co třeba takovým Robertem Šlachtou, který nasadil v době své končící slávy odposlechy do kanceláří kolegů včetně těch vyšetřujících kauzu Čapí hnízdo?

Nejbližší země, kde se podobné praktiky jeví jako normální, je zřejmě Zimbabwe. Možná se takovým poměrům přiblížíme. Lepší by ale bylo, kdyby voliči rozdali hlasy tak, že se najde civilizované řešení. Že by to nebylo řešení ideální pro byznys Agrofertu, je nasnadě.

Čtěte více:

Žádná politická objednávka. Šéf pražské policie odmítá Babišovu kritiku

BRAND24

Kalousek: Česko bude muset vrátit 50 milionů kvůli Čapímu hnízdu

Babišovi blízcí si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby skryli vlastníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).