Menu Zavřít

Komentář: Vláda velmi účinně rozšiřuje řady dlouhodobě nezaměstnaných

24. 10. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Na samotném institutu minimální mzdy se něco rozumného a pozitivního hledá dost těžko. Na jejím drastickém zvýšení, k němuž přistoupila naše socialistická vláda, lze nalézt snad jen příznaky předvolební ztráty soudnosti.

Jako vždy vzletně míří na zlé kapitalisty vykořisťující nebohé chudáky ve městech i na venkově, ale trefuje bolestivě právě ty nejpotřebnější. To je všem sociálním demokratům jedno. Nemluvě o odborářích z povolání pana Středuly, protože lidé pobírající minimální mzdu v odborech nejsou, a jestli náhodou někteří ano, tak na platy odborářských bossů přispívají tak leda nula nula nic.

Minimální mzda se využívá především v oborech s velmi nízkou přidanou hodnotou. Navýšení mzdových nákladů o více než jedenáct procent meziročně je zhusta likvidační, jak také třeba dost aktivně upozorňovali zaměstnavatelé. Například Družstevní asociace dokladovala, že mnoho malých prodejen na venkově toto navýšení nedokáže pokrýt ze svých marží. Tyto prodejny jsou již i tak o dost dražší než velké řetězce ve městech. Dotovat je žádný vlastník nebude.

Čeká je tak likvidace, při níž přijde pár ženských o práci. Sice mizerně placenou, ale aspoň nějakou. A odeberou se na Úřad práce, protože dojíždět se jim nechce. Kromě toho z obce zmizí prodejna, bez níž se mladí lidé dojíždějící za prací do měst sice nějak obejdou, ale senioři, tedy opět ti slabí, prostě zapláčou, když se jim rohlíky a mléko prodraží o lístek na autobus jezdící třeba jen dvakrát denně.

Ošklivě to pocítí i finančně silnější zaměstnavatelé, než jsou družstevní prodejny na vesnicích. Ony totiž nerostou jen minimální mzdy, ale i mzdy maximální. Průměrný růst přesahuje šest procent a „nejsou lidi“, což znamená, že bude hůře. Těch vynucených osmnáct tisíc navíc za každou minimální mzdu docela výrazně zabrzdí schopnost nabírat ty zaměstnance, kteří jsou pro firmu podstatní pro udržení pozice na trhu a získávání nových zakázek. Vzroste nepochybně tlak na nahrazení nekvalifikované a stále dražší lidské práce strojem.


Více o mzdách čtěte na webu Finance.cz

Minimální mzda vzroste na 11 tisíc korun

 ilustrační foto

Všechny obchodní řetězce například rozšiřují samoobslužné poklady a technika jim jde mílovými kroky vstříc. Stupidní politika minimální mzdy tak prokazatelně a velmi efektivně likviduje pracovní místa pro nekvalifikované lidi, které fakticky vytlačuje z trhu práce. Marksová, Středula a Sobotka si mohou klidně hlavu ukroutit, jak je možné, že pořád roste množství dlouhodobě nezaměstnaných a většinou již nezaměstnatelných lidí. Evidentně to nikdy nepochopí.

A aby toho nebylo málo, tak součástí nového nařízení o minimální mzdě je i zrušení úlevy, kterou měli zaměstnavatelé u lidí se sníženou pracovní schopnosti, tedy invalidů. Tato poměrně racio nální úleva se do systému minimální mzdy dostala v roce 2013 a umožňovala invalidům vyplácet nižší mzdu než minimální.

Celkem logicky, když nejsou schopni pracovat naplno. Navíc mají invalidní důchod, takže jejich konečný příjem bývá často solidní a na těch pár stovkách nesejde. Zaměstnavatelům to má být kompenzováno někdy v budoucnosti dalším navýšením příspěvku na zaměstnávání postižených, který se ovšem zvedal i letos. Takže jednoduchá podpora bude nahrazena složitější a byrokratičtější, a navíc pro zaměstnavatele i stát dražší formou.

Musí to být dřina vymýšlet takovéto nápady, které poškodí podnikání v zemi a ještě ublíží chudým. Skoro by člověk ty ministry litoval.


Přečtěte si další komentáře autora:

Tvůj byrokrat tě uzdraví?

BRAND24

Tohle není právní stát

Pomocná ruka spekulanta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).