Menu Zavřít

Vražda novináře Kuciaka: Slováci obvinili podnikatele Kočnera

14. 3. 2019
Autor: Jozef Jakubčo/SME/Profimedia.cz

Z objednání loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka byl obviněn kontroverzní podnikatel Marian Kočner. Podle elitního prokurátora důvodem objednání Kuciakovy vraždy byla jeho novinářská práce.

Ještě loni v září slovenská policie zadržela a obvinila v případu vraždy reportéra jiné čtyři osoby. Mezi nimi je podle dostupných informací také střelec, který kromě Kuciaka zavraždil i reportérovu přítelkyni Martinu Kušnírovou.

Kočner byl jedním z lidí, kterým se Kuciak ve svých článcích často věnoval. Žurnalistovi v telefonickém rozhovoru v roce 2017 podnikatel vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak obrátil na policii, ta však věc odložila. Po Kuciakově vraždě média zmiňovala Kočnera jako možného objednavatele vraždy.

Prokurátor, který si nepřál zveřejnit své jméno, nevyloučil, že počet obviněných v případu zmíněné dvojnásobné vraždy bude rozšířen. „Není vyloučeno, že obvinění může být vzneseno vůči dalším osobám,“ řekl prokurátor, který na vyšetřování případu dohlíží. Dodal, že obvinění vůči Kočnerovi v Kuciakově případu bylo vzneseno minulý týden.

Podle prokurátora vyšetřovatelé dosud v případu vyslechli 225 svědků, vražednou zbraň ale nenašli. Kvůli obvinění Kočnera se vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové prodlouží nejméně o půl roku. Mezi obviněnými je i druhotná objednavatelka vraždy reportéra Alena Zsuzsová, kterou slovenská policie letos v lednu obvinila i z podílu na jiné úkladné vraždě.


Přečtěte si rozhovor:

Byl to pokus o převrat, říká o pádu své vlády Robert Fico

 Robert Fico


Kuciak i Kušnírová byli zavražděni ve svém domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy loni 21. února. Jejich vražda vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi. V zájmu jejího řešení rezignoval z funkce premiéra Robert Fico.

Kočner je od loňského června ve vazbě kvůli případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonia Vadaly, na blízké spolupracovníky tehdejšího premiéra Fica. Podle prokurátora se italská stopa v případu Kuciakovy vraždy nepotvrdila, a proto není důvod pokračovat v práci společného vyšetřovacího týmu s italskými kolegy.

Dnešní tiskové konference se zúčastnili dva prokurátoři úřadu speciální prokuratury, kteří dohlížejí na vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové a kteří si nepřáli zveřejnit své jméno. Stejně jako již v minulosti ani tentokráte novináři nesměli fotografovat nebo snímat jejich tváře.

BRAND24

Elitní slovenští prokurátoři se věnují i případům nejzávažnější kriminality, ve kterých pak rozhoduje specializovaný trestní soud. Tento soud stejně jako úřad speciální prokuratury sídlí ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy.

Kočner figuruje v řadě kauz, od června je ve vazbě

- Jméno slovenského podnikatele Mariána Kočnera figuruje v několika kontroverzních kauzách, o kterých často psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Podle slovenských médií z přibližně 50 Kuciakových článků od začátku roku 2017 se Kočnera týkala polovina z nich. Pro Kočnera podle slovenských médií pracovala údajná objednavatelka Kuciakovy vraždy Alena Zsuzsová. Kočner to ale v tisku odmítl a popřel i spekulace o tom, že byl kmotrem její dcery.

- Loni v říjnu napsal slovenský list Denník N, že Kočner si před více než rokem najal bývalého šéfa civilní kontrarozvědky SIS Petera Tótha na sledování nejméně pěti slovenských novinářů, včetně Kuciaka. Podle deníku to Tóth potvrdil při výslechu na policii.

- Kočner je ve vazbě, a to kvůli jinému případu, v němž je obviněn z falšování směnek v hodnotě přibližně 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Loni v listopadu podruhé neúspěšně požádal o propuštění. Podle nepotvrzených informací slovenských médií nabízel za své propuštění kauci jeden milion eur (skoro 26 milionů korun).

- Loni v prosinci napsal Denník N, že při domovních prohlídkách u Kočnera se našly nahrávky týkající se úplatkářského skandálu Gorila. Korupční aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila. Dokumenty popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy finanční skupinou Penta. Ta za to podle tisku získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků.

- Kočnerovo jméno se objevilo také na seznamu domnělých členů podsvětí z roku 2005, který v minulosti údajně vypracovala policie. Kočner loni v červnu založil na sociální síti stránku Na pranýři, na které útočil na novináře a probíral jejich osobní život. Stránka ale fungovala jen krátce.

- Kočner předloni Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní. „Začnu se zajímat, pane Kuciaku, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat. A budu i o vás zveřejňovat všechno, co o vás najdu. Pane Kuciaku, budete první,“ řekl podle slovenských médií Kočner v rozhovoru s Kuciakem na začátku září 2017. Kuciak kvůli tomu podal trestní oznámení, které policie odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek.

- Vyhrožování souviselo s tím, že Kuciak napsal text o tom, že Kočner je obviněn z porušení povinnosti při správě majetku a zřejmě proto se majetku zbavuje. Prodal byt v luxusním komplexu Bonaparte nad Bratislavou, kde měl byt i premiér Robert Fico, který po Kuciakově vraždě rezignoval.

- Od konce loňského června je Kočner ve vazbě kvůli případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,8 miliardy korun). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh. Kočner byl zadržován v Bratislavě, později byl převezen do přísně střežené věznice v Leopoldově.

- Právě v souvislosti s televizí Markíza se Kočner dostal v roce 1998 poprvé do povědomí veřejnosti. Šlo o neúspěšný pokus o převzetí Markízy pomocí pracovníků Kočnerovy bezpečnostní služby Gamatex krátce před parlamentními volbami. Kočner tehdy vedl spor s tehdejším generálním ředitelem stanice Ruskem o jednapadesátiprocentní podíl v televizi a se svým partnerem Štefanem Aghou vzápětí dali Ruskovi a třem jeho spolupracovníkům výpověď. Za Ruska se tehdy postavili jeho redaktoři a tisíce demonstrantů před budovou televize. Spor skončil až v roce 2000, kdy Markíza koupila firmu Gamatex.

- V roce 1996 byl Kočner také společně se synem prezidenta Michala Kováče obviněn z účasti na finančním podvodu vůči firmě Technopol za 2,3 milionu dolarů. Od prezidenta Kováče nakonec dostal milost. Případ pak ještě řešil soud v Německu, který ale v roce 2000 stíhání zastavil.

- Kočnerovo jméno se také objevilo v roce 2012 ve spisu Sasanka, který přinesl údajné přepisy komunikace šéfa tehdy vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerem prostřednictvím SMS zpráv ohledně volby generálního prokurátora. Kvůli ní se koncem roku 2010 vládní koalice málem rozpadla.

- O rok později Kočner figuroval v kauze Privatbanky ze skupiny Penta, která dostala pokutu 55.000 eur za to, že úřadům nenahlásila podezřelé finanční transakce svých klientů. Privatbanka prý nedodržela zákon o boji proti praní špinavých peněz, když neohlásila například neobvyklé převody peněz z Malty na Slovensko, které uskutečnil Kočner. Na podezřelý převod upozornily Slováky maltské úřady.

- V polovině loňského roku Kuciak upozornil, že Kočner ovládnul golfový areál v Báči a že stát při tom údajně přišel na daních v přepočtu o čtyři miliony korun. Kuciak se také věnoval Kočnerovým spekulativním transakcím v horském středisku v Donovalech a ve svých posledních článcích se Kuciak věnoval Kočnerovým obchodům s byty v komplexu Five Star Residence, při kterých stát rovněž přišel na daních o velkou částku peněz.

- Kočner se také zapojil do sporu mezi vládou a majiteli pozemků u Žiliny, kde vyrostl závod automobilky Kia Motors. Kočner část pozemků koupil a poté výhodně prodal státu.

- Podle slovenských médií Kočner (narozen 17. května 1963) vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, kde byl jeho spolužákem Pavol Rusko. Tři roky pracoval ve slovenské televizi a později si založil firmu na výškové práce. V roce 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, ve volbách skončil na třetím místě.

Dále čtěte:

Kiska je politický analfabet a člověk bez názoru, prohlásil Fico

Esej: Našim lidem dovoleno vše. Dvojnásobná vražda vytrhává Slovensko z cynismu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).