Menu Zavřít

Účet za přehlídku: říjnová maršparáda stála necelých 30 milionů korun

6. 12. 2018
Autor: čtk

Generální štáb spočítal finální účet za největší vojenskou přehlídku v novodobých dějinách Česka, za níž v neděli 28. října v Praze stálo úsilí téměř 4500 lidí a předvedlo se 243 kusů techniky.

„Předpokládané výdaje činí celkem 28,66 milionu korun,“ upřesnil generál Jiří Baloun, zástupce náčelníka generálního štábu, který měl přípravu a průběh oslav na starosti. Jak Baloun dále uvedl na ostravské konferenci M.I.C.E. 2018, suma zahrnuje nejen samotnou přehlídku, ale i expozici techniky na Letné a vojenskou přísahu na Hradčanském náměstí. Tedy akce probíhající celý poslední říjnový víkend na různých místech v Praze.

Do kompletních nákladů se například počítá i suma 215 380 korun, za niž si pořadatelé nechali zpracovat posudek, jestli po Evropské ulici může projet těžká technika, aniž poškodí či ohrozí tunely metra pod zemí. Na necelé 2,4 milionu korun pak generální štáb vyčíslil spotřebu pohonných hmot projíždějících vozidel, tanků a další obrněné techniky, 1,89 milionu stála letecká ukázka zahrnující průlet dvou supersoniků Jas-39 Gripen, tří vrtulníků W-3A Sokol a trojice bitevních helikoptér Mi-24.

„Co se týče návštěvnosti statické ukázky na Letné, tam v pátek 26. října dorazilo 17 tisíc lidí, v sobotu 35 tisíc a v neděli 20 tisíc,“ vypočítal dál Baloun. Celkem bylo na pláni k vidění 163 kusů techniky včetně historických tanků nebo hasičských vozidel.

BRAND24

Dále čtěte:

Nácvik na přehlídku: přivázat vojáky k fošně byl „momentální nápad“ velitele

 Nácvik pochodu na Univerzitě obrany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).