Menu Zavřít

Počet veganů v Evropě roste. Dietologové mají obavy o zdraví dětí

2. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

V Evropě roste počet lidí, kteří nejedí maso. Někteří odborníci se obávají, že děti ve veganských rodinách mohou trpět nedostatkem stopových prvků a vitamínů. Špatné složení jídelníčku vede ke zdravotním problémům v pozdějším věku.

Nárůst počtu lidí, kteří odmítají jíst maso a mléčné výrobky v Evropě kvůli výrazné uhlíkové stopě, roste. Například ve Velké Británii se jejich počet v letech 2014 až 2019 zvýšil čtyřikrát. V roce 2014 to bylo 150 tisíc lidí, nyní jich je 600 tisíc. S tím ale souvisí i to, že mnoho dětí v rodinách, kde se maso nejí, trpí nedostatkem některých živin a vitamínů, jež jsou pro vývoj lidského organismu nezbytné.

Francouzský pediatr Patrick Tournian před tímto fenoménem varoval v roce 2017. Podle něj za problémy kvůli nevyvážené stravě často může to, že lidé nevěří vědecky podloženým informacím a spíše spoléhají na různé alternativní zdroje, jež se týkají správného jídelníčku. Zejména lidé, kteří propadli veganství, mají sklony k tomu, aby nerespektovali doporučení lékařů.

Expertka na výživu Miriëtte Abrahamsová souhlasí s tím, že stoupající popularita veganství představuje problém zejména pro děti a mladistvé, pokud není jejich strava dostatečně pestrá.

„I když obavy o zdraví a životní prostředí jsou určitě dobrým důvodem pro příklon k veganství, tento jídelníček není bez rizik pro dospělé, nemluvě o dětech, jejichž tělo se vyvíjí,“ citoval její slova web FoodNavigator.

Jíte maso?

Dětem mohu chybět vápník, zinek, jód, vitamin D, vitamin B12, omega-3 mastné kyseliny, ale i další proteiny, které jsou pro vývoj a růst naprosto zásadní, dodala Abrahamsová.

Alex White z britské výživové organizace souhlasí s tím, že při přísném veganském jídelníčku mohou mít děti problém s dostatečným příjmem vitamínu B12, vitamínu D, železa, jódu a vápníku. To může způsobit, že nevyrostou tak, jak by správně měly, mohou mít neurologické problémy, trpět zvýšenou únavou.

Pokud už se rodiče rozhodnou, že jejich děti nebudou konzumovat maso a mléčné výrobky, je důležité pečlivě plánovat složení stravy dětí, zdůraznil White. Abrahamsová se obává, že velká část rodičů, kteří jsou sami vegani, nedokáže poskytnout plně vyváženou stravu svým dětem. Klade si otázku, zda umějí spočítat, jaký má mít jejich potomek denní příjem železa v potravinách.

Navíc mnoho módních náhražek masa, například rostlinné hamburgery, obsahuje vysoké množství soli, aby chutnaly podobně jako maso, varovala. Rodiče, kteří se rozhodnou nedávat dětem maso ani mléčné výrobky, by měli rozhodně konzultovat dětskou stravu s odborníkem, doporučila všem veganům a vegetariánům.

Dále čtěte:

Do deseti let musí spotřeba masa začít klesat, nabádají vědci lidstvo

Startup chce zarazit plýtvání jídlem. Umí zpomalit stárnutí ovoce a zeleniny

Jídlo v koši: nejvíce plýtvá „klimaticky zodpovědná“ nastupující generace

BRAND24

Brambory na ústupu. Současnému životnímu stylu více svědčí rýže a těstoviny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).