Menu Zavřít

Kauza Oleo Chemical: Rittigovu roli znovu projedná soud, bývalí majitelé půjdou do vězení

22. 3. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Rolí lobbisty Iva Rittiga v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical se bude muset znovu zabývat pražský městský soud. Dnes o tom rozhodl Vrchní soud v Praze, když zrušil část rozsudku, která lobbistu loni osvobodila. Odvolací senát zároveň pravomocně potvrdil, že bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Urbánek a Jirounek podle verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství z Olea vyváděli peníze a akcionářům tak způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Vedle porušení povinnosti při správě cizího majetku se navíc dopustili i krácení daní.

„Poradenská činnost neproběhla a vyplácené odměny s poradenstvím nesouvisely. Poradenské smlouvy byly koncipovány velmi obecně,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Rejchrtová. Uzavřené kontrakty podle ní byly od počátku nevýhodné. „Co ty smlouvy měly přinést a jaký měl být jejich skutečný efekt, to se prokázat nepodařilo a nelze o tom ani dále spekulovat,“ uvedla.

Tvrzení obžaloby, že peníze končily u Rittiga, se v loňském hlavním líčení neprokázalo, a proto ho pražský městský soud zprostil viny. Státní zástupce pro něj tehdy požadoval pětileté vězení. Motivem k vyvedení peněz k lobbistovi mohlo být podle žalobce to, že Rittig by dokázal Oleu zajistit odbyt ve společnostech, kde měl vliv - například v pražském dopravním podniku. Lobbista dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel, tvrdil, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.


Čtěte více o případu Kamila Jirounka:

Olejová skvrna

 Páral


I podle Rejchrtové chybí „bezpečně prokázané spojení“ mezi Rittigem a firmou Oleo Chemical. Obžaloba nicméně Rittigovi klade za vinu i praní špinavých peněz z firmy, za něž si údajně koupil tři nemovitosti v Dubaji. Pražský městský soud tuto věc vůbec nezkoumal a vrátil ji k došetření, protože podle něj došlo k zásadní procesní chybě, když státní zástupce lobbistu na toto podezření neupozornil při sdělování obvinění. Odvolací senát však s tímto postupem nesouhlasí. „Vyloučení tohoto bodu správné nebylo. Stíhání bylo řádně zahájeno a soud se tak nevypořádal s celou podanou obžalobou,“ upozornila Rejchrtová. Proto odvolací senát vrátil Rittigovu část případu k dalšímu projednání.

Rittig dnes k soudu nedorazil. Jeho obhájce Vlastimil Rampula považuje vrácení věci za formalitu. „Proběhne sice ještě jedno jednání u Městského soudu v Praze, ale to očekávám, že bude ve smyslu již rozhodnutého - to znamená, že i tohoto skutku bude můj klient zproštěn,“ řekl. Státní zástupce Borgula nechtěl otázku, zda by Rittig mohl být odsouzen, komentovat. Stejně tak se nevyjádřil k tomu, zda zvažuje dovolání. Trval totiž na vině všech deseti obžalovaných a jejich skutky kvalifikoval jako zpronevěru a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Urbánek a Jirounek dostali vedle tříletého odnětí svobody také pětiletý zákaz působení ve vedení firem. Kmeť musí zaplatit státu jeden milion korun jako peněžitý trest.

U šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučery platí dříve uložená desetiměsíční podmínka. Pravomocné je také osvobození Rittigových právníků z advokátní kanceláře MSB Legal Michala Davida a Karolíny Babákové. Bez trestu zůstali i Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, která spravovala portfolio Cokeville Assets. Naopak skutky posledního obžalovaného, jednatele Peskimu Petra Michala, bude muset pražský městský soud rovněž zkoumat znovu.

Obžaloba se opírala o výpověď spolupracujícího obviněného Kubisky, soudkyně však konstatovala, že jeho vyjádření je nutné hodnotit „velmi obezřetně“. Kubiskovu roli v případu dnes zkritizoval Kučerův obhájce Daniel Volák. „Celou dobu se přiznával k trestné činnosti a udával ostatní. Dnes se již podruhé dozvěděl, že se ničeho nedopustil. A já se důvodně ptám, jakou roli a pro koho vůbec sehrál?“ poznamenal advokát.

BRAND24

Vyvádění peněz je jen jednou z kauz kolem firmy Oleo Chemical

- Kauza tunelování Olea je jen jednou z trestních kauz kolem firmy. Další se týká falešné směnky na 127 milionů korun, s níž Kamil Jirounek nakládal. Ten si podle obžaloby v letech 2009 a 2010 půjčil přes 96 milionů korun od spolumajitele příbramské firmy Ravak Jindřicha Vařeky staršího a peníze prý utratil. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf Oleo Chemical byl loni v září v této části pravomocně zproštěn obžaloby.

- Obžaloba tvrdila, že si Jirounek opatřil dokumenty a falešnou směnku na 127 milionů, podle nichž měl Vařeka dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku koupil a chtěl peníze od Vařeky vymáhat v civilním řízení. V říjnu 2014 Krajský soud v Praze Jirounka zprostil obžaloby, odvolací soud ale v květnu 2015 nařídil doplnění důkazů.

- Předloni v dubnu pražský krajský soud rozhodl, že Jirounek má jít na osm let do vězení, vrchní soud v prosinci následně v odvolacím řízení původní trest o dva roky zmírnil. Jirounek celou dobu svou vinu popíral, prý nevěděl, že směnka je falešná a v žádném řízení ji neuplatnil. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v kauze. Justice ale upustila od potrestání, protože dostal pět let vězení za jiný delikt.

- Jirounek si trest odpykával několik měsíců ve vězení, když loni v červnu Nejvyšší soud rozhodl o jeho dovolání a nařídil jeho okamžité propuštění a nové projednání kauzy. Loni v září pak Krajský soud v Praze Jirounka zprostil obžaloby. Soud byl vázán právním názorem Nejvyššího soudu, který původní verdikt zrušil kvůli tomu, že justice nevyvrátila obhajobu Jirounka a špatně vyhodnotila skutek, pro nějž byl odsouzen. Ani v této kauze zatím není rozsudek pravomocný a bude se jí ještě zabývat Vrchní soud v Praze.

- Další kauza kolem Oleo Chemical se týká sporů o 750 milionů korun, které si firma v letech 2008 až 2011 půjčila. Majitelé Olea Chemical se v roce 2008 dostali do finančních problémů. Peníze poskytli Jirounkovi a Urbánkovi výrobce bazénů a koupelen Ravak a jeho majitelé, rodiny Vařeků a Kreysů. V říjnu 2015 soud označil za úvěrový podvod půjčku 160 milionů korun od Vařeků a Kreysů a Jirounka nepravomocně poslal na pět let do vězení.

- Vrchní soud však v lednu 2016 rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání. V březnu 2017 pražský městský soud Jirounkovi původní šestiletý trest o půl roku zvýšil. Potrestal ho za to, že při sjednání úvěru uvedl nepravdivé údaje, podle verdiktu však nevznikla žádná škoda. Koncem loňského října pak odvolací Vrchní soud v Praze uložil Jirounkovi půlroční podmínku s dvouletým odkladem.

Čtěte dále:

Komentář: Zakázkové krejčovství Policie ČR

Ravaku se nelíbí reorganizace Oleo Chemical. Proti rozhodnutí soudu se odvolá

Rittigův žalobce si stěžuje na vrácení části obžaloby v kauze Oleo Chemical k došetření

Babišova můra. Znalec, který řešil převzetí Lovochemie, dnes pracuje pro Agrofert

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).