Menu Zavřít

Saúdská Arábie přiznala, že zmizelý novinář zemřel na jejím konzulátu

20. 10. 2018
Autor: čtk

Saúdská Arábie dnes přiznala, že saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Informovala o tom saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s odvoláním na místní prokuraturu.

„Osmnáct podezřelých Saúdských Arabů bylo zatčeno. Vyšetřování stále pokračuje,“ uvedla podle agentury Reuters dále ve svém prohlášení saúdskoarabská prokuratura. Poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí byli propuštěni ze svých funkcí, dodala prokuratura.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášukdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Chášukdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. října, aby si vyřídil doklady kvůli svatbě, a od té doby byl nezvěstný. Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře, či noc předtím přiletělo do Istanbulu z Rijádu 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali.


Západní společnost potřebuje a využívá saúdské miliardy:

Nejen Uber. Saúdové dali miliardy do firem, jejichž služeb Západ denně využívá

Šéf firmy Softbank Masajoši Son a korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán. Ilustrační foto.


Podle tureckých médií existuje audionahrávka zachycující mučení a vraždu novináře. Tým saúdskoarabských agentů podle tureckého zdroje amerického listu The New York Times novinářovo tělo následně rozřezal speciální pilou.

Podle dnešní zprávy saúdskoarabské tiskové agentury SAP nařídil král Salmán v reakci na smrt novináře restrukturalizaci generálního ředitelství tajných služeb. Rovněž mají být aktualizována pravidla, která stanovují pravomoci této instituce, mají být zhodnoceny její metody a postupy práce.

Na restrukturalizaci bude dohlížet ministerská komise vedená korunním princem Muhammadem bin Salmánem. V komisi bude ministr vnitra, ministr zahraničí, šéf rozvědky a šéf vnitřní bezpečnosti. Komise má za úkol podat králi do měsíce zprávu.

BRAND24

Čtěte také:

Náhoda? Rijád poslal miliony dolarů USA, když byl Pompeo u Saúdů

Tabu padlo: Saúdové pohrozili použitím ropy jako zbraně

Horečka sobotní noci. Vládci Saúdské Arábie mění zavedené pořádky

Jaderné arabské jaro. Reaktory chce Saúdská Arábie, Egypt i Jordánsko

Saúdové spouští obrovský jaderný program. Kromě reaktorů chtějí i obohacovat uran

Musk jedná se saúdskoarabským fondem o stažení Tesly z burzy

 Elon Musk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).