Menu Zavřít

Rána do zad. Českého vojáka na toyotě zabil spojenec

23. 10. 2018
Autor: ČTK

Příslušníci českého vojska vezli v pickupu stavební materiál, když na ně uvnitř základny spustil střelbu muž v uniformě afghánské armády.

“Takové útoky jsou těžko předvídatelné a dá se jim velice těžko bránit,” ví generál Pavel Kolář, šéf ředitelství speciálních sil ministerstva obrany. A tak když v pondělí dopoledne v západoafghánském Shindandu proběhl atak na tři české vojáky, měli malou šanci. Zahynul armádní kynolog Tomáš Procházka, který prošel už čtyřmi misemi, další dva Češi byli zraněni.

K tragédii došlo v situaci, kdy si česká jednotka na Shindandu teprve buduje své zázemí. Podle schváleného mandátu tam bude cvičit afghánský letecký personál a speciální síly.

“Vojáci jeli převzít materiál na dostavbu základny, při návratu začala střelba. Útočník střílel z ruční zbraně M-14 ze vzdálenosti osmdesát až sto metrů,” popisuje Aleš Opata, náčelník generálního štábu. Hned upozorňuje, že nešlo o útok prioritně cílený na příslušníky českých ozbrojených sil.

Letos jen Američané a Češi
Zahraniční jednotky v Afghánistánu zaznamenaly v letošním roce zatím 12 obětí, které tvoří pouze američtí a čeští vojáci. Američanů padlo letos v Afghánistánu osm, Češi čtyři. Posledním z nich je rotný Tomáš Procházka, který zemřel v pondělí po útoku afghánského vojáka na základně Šindánd v afghánské provincii Herát.

Od roku 2001, kdy Spojené státy podnikly invazi do Afghánistánu, zahynulo na afghánském území podle statistik serveru icasualties.org 3556 příslušníků zahraničních sil, z toho 2414 amerických vojáků. ČR ztratila v rámci afghánské mise 14 mužů. Nejhorší byl pro českou armádu rok 2014, kdy v Afghánistánu padlo pět Čechů.

Protože se vojáci pohybovali uvnitř základny, jejich pickup Toyota Hilux neměl pancéřování, Tomáš Procházka navíc seděl na korbě. Opata však odmítá, že by vojáci podcenili svou bezpečnost. Měli prý na sobě veškerou balistickou ochranu včetně přileb a neprůstřelných vest.

Dva zranění jsou už mimo ohrožení života, atentátník byl po smrtonosné střelbě ihned zadržen.

“Tohle byl útok z vlastních řad, věřím, že je s námi celá republika,” doufá Lubomír Metnar, ministr obrany. A Opata dodává: “Potřebujeme podporu naší republiky a občanů.” Armáda totiž zažívá jedny z nejhorších dnů ve své moderní historii. Během necelého týdne má v Afghánistánu sedm zraněných a jednoho mrtvého.

Dále čtěte:

BRAND24

Padlí vojáci byli povýšeni do hodností štábních praporčíků, letadlo s ostatky doprovodí gripeny

Odveta za padlé. Čeští vojáci zabili spolupachatele útoku v Afghánistánu

Peníze za Afghánistán: denní příplatek pro vojáky dosahuje až 5200 korun

Hru s informacemi z Afghánistánu nezačala média, ale vedení generálního štábu. Čtěte komentář:

Umaštěný úspěch v Afghánistánu

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).