Menu Zavřít

Policie zadržela bývalého Klausova bezpečnostního ředitele a někdejšího právníka NBÚ Bureše

17. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Policie v úterý zadržela Radima Bureše, bývalého šéfa Bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta republiky, který dřív působil jako šéf právního a legislativního odboru v Národním bezpečnostním úřadu.

Informaci týdeníku Euro nejdříve potvrdily dva zdroje z pražské komunální politiky a pak i Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy, kde Bureš nyní pracuje jako ředitel odboru ekonomicko provozních činností. Na dotaz, jestli může Boublík potvrdit Burešovo zadržení, mluvčí jen odpověděl, že „v průběhu policejního řízení se k věci nebude vyjadřovat.“ Zadržení Radima Bureše přišlo ve chvíli, kdy několik policistů provádělo razii přímo na hygienické stanici. „Policistům jsme zpřístupnili prostory. V dané věci s Policií ČR úzce spolupracujeme,“ popisuje Boublík. Krajská hygienická stanice už v úterý vydala tiskovou zprávu, kde razii potvrdila.

„Můžeme potvrdit informaci, že v uplynulých dnech probíhaly ze strany Policie ČR úkony trestního řízení na Hygienické stanici hlavního města Prahy ve vztahu k jednomu zaměstnanci. Zpřístupnili jsme prostory za účelem jejich prohlídky,” napsala stanice ve vyjádření a doplnila, že ředitel hygienické stanice Jan Jarolímek už minulý týden v pátek podal na policii vysvětlení.

Týdeník Euro se chtěl spojit přímo s Burešem, ale jeho mobilní telefon je vypnutý. Jeho kolegové jej v pátek neviděli v práci, přestože prý na dovolené být neměl.

Radim Bureš v minulosti kromě Národního bezpečnostního úřadu působil v letech 2008-2012 také jako ředitel bezpečnostního odboru kanceláře prezidenta Václava Klause, kam ho podle tehdejších informací deníku Dnes doporučil pozdější ministr dopravy a superguru Věcí veřejných Vít Bárta.

Před osmi lety se o Burešovi hovořilo také jako o možném šéfovi civilní kontrarozvědky BIS a dokonce i jako o ministrovi vnitra. Po odchodu z Hradu působil Bureš necelý rok jako zástupce generálního ředitele České pošty. Poté zaujal místo vedoucího kanceláře tehdejšího starosty Prahy 5 Miroslava Zeleného (Uzdravme naši politiku). V současnosti pracuje jako ředitel odboru ekonomicko provozních činností Hygienické stanice hlavního města Prahy.

BRAND24

Dále čtěte:

Telefony a houkačky. Podezřelý lobbista Horáček obchodoval i s policií

Marvanová: Lidem z Horoměřic se dá pomoci, ministerstvo ale musí klienty H-Systemu odškodnit

Senátní partie

 Weikert


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).