Menu Zavřít

Policie navrhla obžalovat Ratha v druhé větvi korupční kauzy

11. 4. 2018
Autor: čtk

Policie dnes navrhla obžalovat bývalého hejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Tento případ se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Rath teď čeká na rozsudek v první části svojí kauzy, který by měl soud vynést 27. června. V obou případech kromě Ratha figuruje také Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský. V druhé části pak byli navíc obviněni manažeři stavebních firem Petr Pilát a Jiří Anděl nebo šéf středočeské záchranné služby Martin Houdek. Policie stíhá navíc také firmy, které byly podle spisu do systému zapojeny, patří mezi ně třeba stavební společnost Metrostav.

Celkem jde o devět obviněných osob a osm firem. Obvinění v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu korun.

„V předmětné trestní věci policejní orgán dnešního dne předložil zdejšímu státnímu zastupitelství vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby,“ sdělil uvedl dozorující státní zástupce Jiří Pražák. Případ už byl u Krajského soudu v Praze, který ho ale loni v lednu vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Podle Pražáka se při došetření kauzy nezměnil počet obvinění, počet stíhaných skutků ani právní kvalifikace. Státní zástupce zatím nechce odhadovat, jak dlouho by mohlo trvat než případ pošle znovu k soudu. Učinit také může jiné rozhodnutí.


Čtěte komentář: Rathova dvojí prohra

 David Rath si 7.6. vyslechl verdikt Nejvyššího soudu k zákonnosti použití odposlechů v jeho kauze. Soud rozhodoval na základě podnětu ministra spravedlnosti .


V první části kauzy, která je nyní ve fázi těsně před prvoinstatčním rozsudkem, bylo obžalováno 11 lidí. Tato část se týká manipulace s tendry na modernizace středočeských nemocnic, opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku či hostivického gymnázia.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

BRAND24

Machinace s tendry podle spisu vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Za ovlivnění zakázek měli manažeři firem zaplatit přes 48 milionů korun. Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 milionů, z toho Rath obdržel 16 milionů. Pak je zatkla policie. Rath dlouhodobě tvrdí, že je v kauze nevinen.

O Rathově kauze dále čtěte:

Rath v závěrečné řeči: Chtěli zničit ČSSD, Bradáčová kryje Babiše

Žalobce navrhl pro Ratha devět let za mřížemi a propadnutí majetku

Rath chtěl vedle Jiráta žalovat i stát. Odvolací soud mu to nepovolil

Rath u soudu: 11 hodin argumentů, proč je Pacovský podjatý


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).