Menu Zavřít

Norští biologové obvinili Rusko, že využívá velryby pro vojenské účely

29. 4. 2019
Autor: Premier.gov.ru / CC BY 4.0

Rybáři v Norsku oznámili, že je obtěžovala bílá velryba v postroji, který by mohl nést kameru nebo zbraň. Když postroj sundali, zjistili, že pochází z Petrohradu. Norští experti na mořský výzkum tvrdí, že mořský savec získal ruský vojenský výcvik pro námořní špionáž.

Norské rybáře překvapilo, když se k jejich plavidlu dostala běluha severní, jež je známá také pod označením bílá velryba, aktivně začala zkoumat loď a snažila se vytáhnout ze stran lodě provazy a lana. „Chtěli jsem vyhodit sítě, když jsme uviděli velrybu. Jak se k nám blížila, viděli jsme, že má na sobě nějaký postroj,“ řekl rybář Joar Hesten.

Rybáři postroj z velryby odstranili, bylo na něm napsáno „výstroj Sankt-Petěrburg“. Mořský savec se nebránil, podle rybáře byla běluha zvyklá na lidi. Norští odborníci na mořský výzkum tvrdí, že tento inteligentní savec získal v Rusku vojenský výcvik pro zvláštní operace na moři. Postroj může nést kameru nebo zbraň.

„Pokud tato velryba pochází z Ruska, pak to nejsou ruští vědci, ale spíše námořnictvo, které ji takto vybavilo a vycvičilo,“ zdůraznil oceánograf Martin Biuw z norského institutu pro mořský výzkum v Bergenu.

Jak hodnotíte členství Česka v NATO?

Profesor arktické a mořské biologie na norské arktické univerzitě v Tromsø (UiT) Audun Rikardsen tvrdí, že Rusko cvičí velryby, které pak v moři aktivně vyhledávají cizí lodě. Kontaktoval ruské biology, kteří potvrdili, že s velrybou se speciálním vybavením nemají nic společného. S největší pravděpodobností má jít o ruské námořnictvo se základnou v Murmansku.

Program pro výcvik mořských savců probíhal za sovětské éry, v 90. letech byl zastaven. V roce 2017 ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jej obnovuje. Kromě velryb cvičí ruské námořnictvo delfíny a tuleně. Za poslední tři roky prezident Vladimir Putin otevřel tři bývalé vojenské základny na severním pobřeží Ruska.

Výzkum murmanského institutu pro mořskou biologii na zakázku námořnictva měl zkoumat využití běluh pro stráž do mořských základen a případné pomoci potápěčům při napadení. Delfíni a tuleni mohou být školeni pro to, aby nesli nástroje pro potápěče a detekovali torpéda. Jako nejvhodnější pro plnění vojenských úkolů se jeví tuleni.

Americká televize CBC uvedla, že se norští piloti stíhaček stále častěji setkávají s agresivními manévry ruských stíhaček. Ruští piloti testují připravenost norských protějšků na případný vojenský střet, prohlásil generálporučík Rune Jakobsen.

Severoatlantická aliance provedla na podzim 2018 v arktické oblasti rozsáhlé vojenské cvičení simulující vojenský střet s Ruskem. Norsko je členem NATO a s Ruskem má společnou hranici o délce 196 kilometrů.

BRAND24

Dále čtěte:

Pozor na Rusko. Zelení varují východní státy EU před Rosatomem

Velrybí diplomacie. Japonci po odchodu z komise budou komerčně lovit méně kytovců

Ekonomické dějiny velrybářství: kytovce lidé lovili již v době kamenné

Japonsko a lov velryb: koně se také střílejí (a jedí)

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).