Menu Zavřít

Nelegální migrace do EU letos klesla o třetinu, oznámil Frontex

14. 11. 2018
Autor: čtk/ap

Nelegální migrace do Evropské unie klesla v prvních deseti měsících tohoto roku oproti stejnému období loni o 31 procent, oznámila unijní pohraniční agentura Frontex. Do zemí EU takto podle ní dorazilo 118 900 lidí. Podle Frontexu je tak dva měsíce před koncem roku možné, že v roce 2018 bude počet nelegálních překročení unijních hranic nejnižší od roku 2013.

Šedesát procent zaregistrovaných migrantů zvolilo v říjnu k cestě do Evropy takzvanou západní středomořskou trasu, tedy přes Španělsko. Touto cestou se v prvních deseti měsících tohoto roku vydalo 49.500 migrantů, kterým se podařilo dostat do EU. To je více než dvojnásobek oproti stejnému období v roce 2017. Nejvíce přicházeli občané Maroka, Guineje a Mali.

Celkový pokles příchodů o téměř třetinu je podle Frontexu dán nižším počtem migrantů, kteří se do zemí EU pokoušejí dostat centrální středomořskou trasou, tedy přes Itálii. Počet těchto migrantů klesl za prvních devět měsíců 2018 na 21 600, což je o 81 procent méně než před rokem. Tuto trasu volí nejčastěji Tunisané a Eritrejci.


Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, „aby lidé zůstali doma a nemigrovali do Evropy“, měl by vědět, do čeho jde. Čtěte komentář Miroslava Zámečníka:

Vyprahlý Sahel aneb Odkud přijdou

Makrooko Miroslava Zámečníka


Za prvních deset měsíců 2018 ale podle Frontexu výrazně stoupl počet nelegálních překročení pozemní hranice s Tureckem. V tomto období tak vzrostl o 37 procent počet příchodů přes takzvanou východní středomořskou trasu. Touto cestou dorazilo do EU asi 47 100 osob, většinou Syřanů, Iráčanů a v posledních dvou měsících také Afghánců.

Klesl počet migrantů přicházejících západobalkánskou trasou přes Srbsko do Maďarska a Chorvatska. Migračnímu tlaku ale čelí podle Frontexu paralelní cesta přes Albánii, Černou Horu a Bosnu a Hercegovinu a přes Srbsko a Bosnu a Hercegovinu.

BRAND24

Přečtěte si také:

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Po vzoru Kurze a Orbána. Babiš chce, aby Česko nepodepsalo pakt OSN o migraci

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Politický islám nemá v naší zemi místo, oznámil Kurz. Rakousko zavře sedm mešit

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Macron pohrozil odpůrcům Frontexu vyhazovem ze schengenu

Vláda odmítla účast na globálním migračním paktu. Vadí jí absence českých priorit

 Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).