Menu Zavřít

Na výrobní halu v Plzni spadl vrtulník, čtyři lidé jsou mrtví

5. 9. 2018
Autor: čtk

Na halu firmy v Domažlické ulici na Borských polích v Plzni dnes spadl malý vrtulník. Zemřeli tři muži a jedna žena, podle policejní mluvčí Dany Ladmanové šlo o posádku vrtulníku. V hale v době pádu vrtulníku nikdo nebyl, uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Zřícený vrtulník je v majetku společnosti WPA Facility plzeňského podnikatele Bohumila Doubka.

Nehoda se stala v 17:20. Záchranáři kvůli neštěstí vyhlásili hromadné postižení osob. Na místo vyslali všechny dostupné posádky, vystartoval i vrtulník leteckých záchranářů. Přijeli také hasiči a policie. „Bohužel dvě osoby utrpěly zranění neslučitelná se životem a na místě zemřely. O život dalších dvou členů posádky ještě záchranáři bojovali. I přes veškerou snahu záchranářských týmů ale nedošlo k obnovení životních funkcí a lékařka musela i v tomto případě konstatovat smrt,“ řekl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.

Vrtulník zůstal zavěšen na konstrukci haly a částečně do ni propadl. Původní informace hovořily o tom, že vrtulník spadl na objekt žárové zinkovny Mea, zástupce firmy ale řekl, že to byla sousední hala jiné firmy.

„Jedná se o menší halu asi 25 krát 15 metrů, vysoká je kolem pěti metrů, byla úplně prázdná,“ uvedl Poncar. Z vrtulníku unikly i provozní kapaliny, únik ale nebyl tak velký. „Požár nevznikl, ani nevznikne,“ řekl mluvčí hasičů. Budovu prověřoval také statik, podle jeho vyjádření zřícení konstrukce nehrozí. „Hasiči po domluvě s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod provedou stabilizaci budovy a následně vyproštění vrtulníku,“ dodal Poncar.

Podle manažera vnějších vztahů Zdravotnické záchranné služby Vítězslava Sladkého se zřítil soukromý vrtulník Robinson R 44. „Dle svědků vrtulník letěl nad terénem, nezvládl manévr, přetočil se na bok a následně spadl,“ uvedl.

Stroj OK-BAJ

Podle dostupných informací - které ve středu večer potvrdil i specializovaný web vrtulnik.cz - se jednalo o stroj OK-BAJ. Letecký rejstřík uvádí, že vrtulník je v majetku společnosti WPA Facility plzeňského podnikatele Bohumila Doubka.

Jestli byl v době zřícení na palubě i sám Doubek, generální ředitel firmy Workpress Aviation, zatím policie neinformovala. Nicméně týdeník Euro už dříve uvedl, že Doubek s vrtulníkem R44 občas přistával i u rodinné vily ve Šťáhlavech a tamější zastupitelstvo muselo projednávat stížnosti ostatních obyvatel na hluk z Doubkovy helikoptéry. V červnu 2015 zastupitelé řešili, že Doubek prý strojem létá nízko a kromě jiného plaší čápy.

BRAND24

Při nejhorší nehodě vrtulníku u nás zahynulo 10 lidí
12. září 1972 - Nedaleko Rudíkova u Třebíče se zřítil vojenský vrtulník Mi-4, kterému se utrhl nosný rotor. Při neštěstí zemřelo deset lidí na palubě.
léto 1982 - Nedaleko České Lípy havaroval sovětský pilot s vrtulníkem Mi-8, do něhož vzal několik rekreantů z rekreačního střediska ve Sloupu. Stroj při manévru narazil do svahu v obilném poli, nehoda si vyžádala šest obětí.
9. září 2004 - Šest britských vojáků zahynulo v troskách vrtulníku, který se zřítil u letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulník Lynx, který se účastnil česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec), po dopadu na zem shořel. Podle svědků stroj zavadil o elektrické vedení.
28. března 1960 - Vojenskému vrtulníku Mi-4 se za letu u západočeské Kdyně utrhl list rotoru. Zcela neovladatelný vrtulník narazil do lesa na svahu hory a po dopadu na zem explodoval. Všech pět lidí na jeho palubě zemřelo.
17. května 1983 - U Bezdružic na Tachovsku havaroval bitevní vrtulník Mi-24. Všichni čtyři členové posádky zemřeli.
5. června 1985 - U Kroclova na Českobudějovicku narazil do drátů vysokého napětí vrtulník Mi-2 letky ministerstva vnitra. Zemřeli čtyři lidé na palubě.
10. listopadu 1998 - Bitevní vrtulník Mi-24, který letěl z pražské letecké základny Kbely do Přerova, se zřítil u Slatinic na Olomoucku. Havárii nepřežil nikdo ze čtyřčlenné posádky.

Přečtěte si také:

Počet mrtvých po pádu mostu v Janově stoupl na 42

Svědci v Janově: Do nosníku udeřil blesk a všechno se zhroutilo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).