Menu Zavřít

Neviditelná hrozba? Mobilní technologie škodí přírodě, varují ochránci před sítí 5G

24. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vysílače mobilního signálu, dráty vysokého napětí nebo wi-fi sítě představují nebezpečí pro faunu i floru, ukázala nová studie projektu Eklipse. Organizace ochránců životního prostředí Buglife zároveň poukazuje na rizika přechodu na výkonnější 5G sítě, které mají představovat ještě větší ohrožení přírody.

Studie, která analyzovala celkem 97 vědeckých prací, poukazuje na možné nebezpečí elektromagnetického záření pro hmyz, ptactvo i rostliny. Elektromagnetické záření podle vědců nepříznivě ovlivňuje fyziologické mechanismy bezobratlých živočichů. Některé výsledky ukazují také na možnost změny chování a reprodukce. Elektromagnetické záření z vysílačů ovlivňuje orientační smysl ptáků, rostlinám mění metabolismus. Vědci ve studii upozorňují zejména na nedostatečné výzkumy v této oblasti. Negativní důsledky záření tak mohou být dalekosáhlejší, než je dnes patrné. Organizace Buglife volá po zavedení limitů pro elektromagnetické záření a dalších výzkumech. „Zavádíme limity pro všechny typy znečištění, ale dokonce ani v Evropě nebyly stanoveny bezpečnostní limity pro elektromagnetické záření,“ uvedl CEO Buglife Matt Shardlow. „Že elektromagnetické záření nevidíme my, neznamená, že ho nevidí nebo jím nejsou ovlivněna na nervové či buněčné úrovni zvířata,“ dodal Shardlow. Výkonnější 5G sítě vnímají ekologové jako ještě větší riziko pro přírodu.

Přečtěte si: 32 let po havárii v Černobylu německá politička varuje před radioaktivní zvěřinou

Zastřelení divočáci v chladící místnosti, ilustrační foto
Podle Světové zdravotnické organizace WHO nepředstavuje elektromagnetické záření pro člověka žádné riziko. Své tvrzení dokládá více než 25 tisíci odborných článků, které byly publikovány za poslední tři dekády. „Vědecké poznání tohoto problému přesahuje vědomosti o účincích většiny chemikálií,“ uvedla WHO ve zdůvodnění svého vstřícného stanoviska. Někteří lidé ovšem popisují symptomy, které spojují právě s elektromagnetickým zářením. Jedná se zejména o bolesti hlavy, úzkostné stavy, sebevražedné myšlenky či ztrátu libida. WHO ale připisuje tyto příznaky jiným jiným vnějším vlivům či obavám z nových technologií. Dále čtěte:

Drůbeží MeToo naruby: zabíjení „zbytečných“ kohoutů má skončit

Lidl nakupuje v drůbežárně, která trápí kuřata

Výkonný chov. Vodní chladiče zvyšují prasatům komfort. Ta se odvděčují lepším masem

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

 kráva
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).