Menu Zavřít

Let MH17 byl sestřelen raketou ruské armády, tvrdí vyšetřovatelé. Rusko vinu popírá

24. 5. 2018
Autor: čtk/ap

Raketový systém, který byl použit při sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou v létě roku 2014, byl součástí ruských ozbrojených sil. Uvedl to dnes mezinárodní tým vyšetřovatelů v předběžných závěrech vyšetřování pádu letadla Boeing 777, v jehož troskách zahynulo 298 lidí.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že odpalovací zařízení bylo součástí 53. brigády ruské protivzdušné obrany, uvedla agentura Reuters. Rusko ovšem popírá, že by se na zkáze letounu společnosti Malaysia Airlines jakkoli podílelo.

Experti vyšetřující okolnosti pádu letadla nad východem Ukrajiny vycházeli z analýzy videí, která měli k dispozici. Podle šéfa kriminální služby nizozemské policie Wilberta Paulissena má 53. brigáda stálou základnu v Kursku, který leží na západě Ruska asi 120 kilometrů od ukrajinských hranic.

„Všechna vozidla v konvoji převážejícím raketu byla součástí ruských ozbrojených sil,“ řekl Paulissen.

Prokurátor Fred Westerbeke na tiskové konferenci prohlásil, že letoun na lince MH17 byl sestřelen raketou ruského protivzdušného systému Buk, odpálenou z prostoru u obce Pervomajskyj, která je pod kontrolou proruských separatistů.


Přečtěte si o dlouhé vládě ruského prezidenta: Car Putin I. už Rusku vládne déle než Brežněv

 Vladimir Vladimirovič Putin


Jména osob zodpovědných za útok oznámena nebyla. Vyšetřovatelé v této souvislosti vyzvali veřejnost, aby jim poskytla veškeré možné informace o obsluze odpalovacího zařízení. Novinářům nicméně sdělili, že počet „zájmových osob“ se snížil z původního sta na několik desítek.

Tvrzení o odpovědnosti Ruska za zkázu malajsijského letadla zveřejnil mezinárodní tým vyšetřovatelů už předloni v září. Ani tehdy se ale v jejich zprávě žádná jména neobjevila. Raketa nesla označení výrobní série 9M38 a dva fragmenty této série byly na východě Ukrajiny nalezeny.

Informace publikovaná na webu nizozemské generální prokuratury uvádí, že plášť motoru rakety byl označen evidenčním kódem „9 d 1318869032“. Údaj „9 d 131“ je označením motoru rakety série 9M38. Následující číslo 8 je kódem výrobce, což je v tomto případě Dolnoprudenský vědeckovýrobní závod na severu Moskvy. Za ním je uvedeno číslo 86, které znamená rok výroby, tedy 1986. Poslední čtyřčíslí 9032 je označením konkrétního použitého motoru.

Závěrečná fáze vyšetřování

Zpráva vyšetřovatelů dodává, že oba nalezené úlomky tak prokazatelně jsou součástí rakety Buk série 9M38. Do jaké míry byly fragmenty částí zbraně použité ruskou 53. brigádou, nelze prý zatím s jistotou říct.

Prokurátor Westerbeke řekl, že vyšetřování se dostalo do závěrečné fáze. „Získali jsme mnoho důkazů, ale obvinění ještě není připraveno,“ řekl. Podle dřívější dohody států, které se na vyšetřování podílejí, bude o vině podezřelých osob rozhodovat nizozemský soud. Kdy se tak stane, nebyli Paulissen ani Westerbeke schopni určit.

Na zprávu vyšetřovatelů dnes reagovalo „ministerstvo obrany“ povstalecké lidové republiky v Doněcku. Náměstek ministra Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že z toho, co z rakety Buk zůstalo, nelze určit její původ. „Žádná ruská výzbroj, ani baterie Buk, na Donbasu tehdy nebyla a není ani teď,“ řekl Basurin a zprávu mezinárodního týmu označil za provokaci.

BRAND24

Nizozemský premiér Mark Rutte dnes oznámil, že předčasně ukončí svou nynější návštěvu v Indii, aby se v pátek mohl zúčastnit vládní schůze věnované zprávě mezinárodních vyšetřovatelů.

Přečtěte si také:

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Ruská stavba století: Krymský most otevřel Putin v kamionu

Rusko se snaží ukázat jako životaschopnější než Západ, míní generál Pavel

Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme fotbalový šampionát, zní z Anglie i Německa

Komentář: Carstvuj na strach vragam, Vladimir Vladmirovič!


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).