Menu Zavřít

Lesy ČR v létě dokončily likvidaci kalamity Herwart. Škoda vyšplhala přes 600 milionů korun

26. 10. 2018
Autor: čtk

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos v létě dokončil likvidaci kalamity po orkánu Herwart, který udeřil na konci loňského října. Ztráty spojené s poničeným dřevem a likvidací polomů podnik odhadl na 604 milionů korun. Orkán Herwart 29. října 2017 poškodil ve státních lesích 1,725 milionu metrů krychlových dřeva. Představovalo to asi pětinu plánované roční těžby podniku, kterému patří téměř polovina lesů v zemi.

Další vichřice však v uplynulém roce poničily téměř stejné množství dřeva jako orkán Herwart. „Vítr často poškodil dříví v lesích, které už byly poškozené dříve. Do lesů se tak technika vracela opakovaně, což komplikovalo organizaci prací,“ uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Celkový objem poničeného dřeva od srpna 2017 do letošního září tak přesáhl tři miliony metrů krychlových dříví.

Většinu polomů z orkánu Herwart státní lesy vytěžily do konce letošního června. „V nejpoškozenějších lesích v horských oblastech Karlovarského kraje a na Vysočině práce skončily v létě,“ řekla mluvčí. Konkrétně se poslední práce odehrály v Krušných horách v okolí Kraslic a na Vysočině u Nového Města na Moravě.

Podnik upozornil, že rozsah škod po orkánu Herwart je obtížné jednoznačně stanovit, protože v uplynulém roce se do lesního hospodaření, kromě dalších škod z vichřic, promítaly i další negativní vlivy. Především jde o kůrovcovou kalamitu, která je největší za posledních více než 200 let, a také o škody ze sucha. Největší ztráty pak lesníkům aktuálně působí propad cen dřeva vyvolaný kůrovcovými těžbami. I proto Lesy ČR letos očekávají pokles zisku před zdaněním na 600 až 800 milionů korun z loňských 3,74 miliardy korun.


Další vylepšení rozpočtu: Lesy ČR letos pošlou do státní kasy 2,5 miliardy korun

Ilustrační foto


Zpracování větrných kalamit je pro lesníky z určitého pohledu jednodušší než boj s kůrovcem. „Větrná kalamita končí zpracováním polomů, kdežto asanace kůrovcem napadených stromů je nekonečný proces. S každou generací kůrovce přibudou další stromy, které je nutné asanovat,“ uvedla Jouklová. Nejsložitější je kombinace obou kalamit současně, což nastalo v uplynulém roce.

CONTENT24

Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Přečtěte si také:

Důsledek kůrovcové kalamity: Lesy ČR budou vyvážet přebytky do Číny

Nový ředitel Lesů ČR vymění vrcholový management podniku

Lesy ČR přijdou o 2,5 miliardy korun kvůli předčasnému vypovězení smluv

Hledá se nová dojnice. Vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).