Menu Zavřít

Kvalita života v Česku je lepší než v USA. Nejlépe se žije v Norsku a Dánsku

18. 9. 2019
Autor: Archiv MF

Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 24. místě. Proti loňskému roku si polepšila o dvě místa, přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán. Index sestavila společnost Deloitte spolu s neziskovou organizací Social Progress Imperative.

Ačkoliv se Česká republika v pořadí posunula vzhůru, bodově si mírně pohoršila. V mezinárodním Indexu společenského rozvoje, který hodnotí země v desítkách různých kategorií, získala 84,36 bodu ze sta možných. Loni to bylo 84,66 bodu. Česko si polepšilo zejména v ekonomických ukazatelích.

Česko si dlouhodobě drží dobré postavení v základních lidských potřebách. Ukazatel výživy a základní lékařské péče se zlepšil o jedno místo, naopak se lehce zhoršil ukazatel přístřeší. Zlepšení je patrné u základních lidských práv a osobních svobod. Výrazně se Česká republika posunula v ukazateli přístupu k vyššímu vzdělání. Naopak se zhoršila v kvalitě životního prostředí a v přístupu k informacím.

Jste spokojeni s kvalitou života v Česku?

V žebříčku se Česji nyní řadí za Koreu a před Estonsko, které předehnalo USA. „I ty nejbohatší země mají slabiny, které musí řešit. Celosvětově bychom měli být znepokojeni, že klesají ukazatele osobních práv. A to i v kolébce demokracie, jakou je USA,“ uvedl prezident Deloitte Josef Kotrba. „Porovnáme-li státy visegrádské čtyřky právě v oblasti osobních práv, tak je Česko daleko před Slovenskem, Polskem a Maďarskem,“ dodal.

Od roku 2014 se kvalita života na světě průměrně zlepšila o 2,31 bodu na 64,47 bodu. A oproti loňsku si svět polepšil o 1,01 bodu. Z globálního hlediska je největší zlepšení v oblastech přístřeší, úrovně pitné vody a hygieny, přístupu k informacím a přístupu k vyššímu vzdělání.

Index společenského rozvoje
1. Norsko
2. Dánsko
3. Švýcarsko
4. Finsko
5. Švédsko
.
.
.
24. Česko

Zdroj: Deloitte

Přečtěte si:

Více než dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se životem. Především mladší lidé s vyšším vzděláním  Spokojenost, ilustrační foto Dále čtěte:

Index kvality života: nejlépe se žije v Říčanech a Praze, nejhůře v Orlové

BRAND24

Podpora EU v Česku roste. S členstvím v unii je spokojeno nejvíce lidí za devět let

10 nejbohatších zemí světa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).