Menu Zavřít

Koronavirus se šíří po celém světě. Nakaženo může být 100 tisíc lidí

27. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

S tím, jak se šíří počet obětí koronaviru v Číně, rostou obavy z nákazy a rozšíření epidemie po celém světě. Britští epidemiologové hovoří až o sto tisících lidí, kteří mohou být nakaženi.

Čína přiznala, že obětí viru už je osm desítek, nakažených 2 700. Nákaza se objevila také v dalších dvanácti zemích. Britští epidemiologové ale varují, že nakažených může být po celém světě okolo sto tisíc, protože inkubační doba trvá až 14 dní.

„V Evropě v současné době cestuje velké množství čínských turistů. Pokud Číňané nedokáží situaci dostat pod kontrolu, jsem skeptický ohledně toho, zda to je možné zvládnout,“ nechal se slyšet Neil Ferguson z Imperial College.

Podle Fergusona každý infikovaný člověk potenciálně přenese nemoc na další tři lidi. „Můj odhad je, že nyní může být nakaženo okolo sta tisíc lidí,“ varoval. Určitě se jedná o desítky tisíc osob. Odborníci ale mají stále málo informací, aby mohli dělat přesnější závěry. Jednou z možností je, že se vážné případy nešíří tak snadno jako lehčí formy onemocnění. Také není známo, jaké dopady má virus na zdraví dětí.

Obáváte se celosvětového šíření koronaviru?

Tom Frieden, bývalý ředitel americké vládní agentury CDC pro kontrolu a prevenci nemocí, potvrdil, že šíření viru představuje globální rizika.

Virus se šíří z čínského jedenáctimilionového města Wu-chan. V současnosti čínští zdravotníci sledují přes 30 tisíc lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými. Upozorňuje se i na to, že ve městě je laboratoř pro výzkum nebezpečných virů, vznikla v roce 2017. Některé země, jako jsou Spojené státy, Španělsko, Francie, nebo Česko, se snaží repatriovat své občany z Wu-chanu domů.

Obecně se koronaviry přenáší na člověka od jiných savců, například od netopýrů. Napadají dýchací systém. Nejčastěji se přenáší kašlem, kýcháním či těsným osobním kontaktem, například podáním ruky. Kromě toho také dotykem věcí, na kterých je virus a poté přenesením rukou do úst, nosu nebo očí. Lidé by měli nosit ochranné roušky. Nemoc se projevuje jako onemocnění chřipkou, příznaky mohou po několika dnech odeznít. Nebezpečný je zejména pro lidi s oslabenou imunitou.

Posádky letadel, jež míří na letiště v Praze-Ruzyni, mají vytipovávat pasažéry s příznaky onemocnění a přivolat k nim lékaře. Plošný screening podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nemá kvůli dlouhé inkubační době smysl.

Dále čtěte:

Koronavirus tlačí dolů ceny akcií i ropy, zlato naopak zdražuje

Nový koronavirus se šíří stále rychleji, nakažených je více než dva tisíce

15 tisíc let stará viróza. Vědci v tajících ledovcích našli dosud neznámé viry

USA, Francie a Rusko plánují evakuaci svých občanů z koronavirem sužovaného Wu-chanu

BRAND24

Koronavirus si v Číně vyžádal 41 životů, úřady zpřísnily preventivní opatření

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).