Menu Zavřít

Kauza lihová mafie: soud propustil spolupracujícího obviněného Březinu na podmínku

12. 11. 2018
Autor: čtk

Městský soud v Brně dnes ráno podmíněně propustil z vězení Tomáše Březinu z kauzy lihové mafie, vězeňský areál v Brně-Bohunicích opustil Březina kolem 11:30. Březina byl odsouzen ke 3,5 roku odnětí svobody, ve vězení včetně vazby strávil zhruba 2,5 roku. Pomohl jako spolupracující obviněný rozkrýt takzvanou lihovou mafii, která připravila stát na daních o miliardy korun.

„Ve věci bylo rozhodnuto o propuštění odsouzeného z výkonu rozhodnutí se stanovením zkušební doby na dobu sedmi roků a zároveň byl nad odsouzeným stanoven dohled, neboť byly splněny zákonem stanovené podmínky pro podmínečné propuštění,“ řekla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Soudkyně ráno ze zasedání vyloučila na žádost obhajoby veřejnost, Březina se k návrhu vyjadřoval prostřednictvím videokonference. Neveřejně nakonec soud i rozhodoval. Návrh na vyloučení veřejnosti zdůvodnil obhájce bezpečností odsouzeného. Během zasedání měly zaznít i citlivé informace.

„Propouštěcí proces nějakou dobu trvá, zhruba 1,5 až dvě hodiny. Musí se mu vrátit všechny věci, dostane doklady, které odevzdal při nástupu do výkonu trestu, projde zdravotní prohlídkou, jsou to běžné administrativní kroky,“ uvedla mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.


Přečtěte rozhovor s nejvyšším státním zástupcem:

Pavel Zeman: Odvolat mě můžou ze dne na den

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman


Březina opustil věznici kolem 11:30 pěšky hlavním vchodem. Rodina na něj čekala v červeném offroadu na parkovišti nedalekého supermarketu.

V kauze lihové mafie bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let. Jeho bratr Tomáš jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci pak trest zvýšil na šest let a zbavil Březinu veškerého majetku. Nejvyšší soud ale v červnu snížil Tomáši Březinovi trest ze šesti let na 3,5 roku vězení, pro zmírnění trestu se s ohledem na Březinovu spolupráci vyslovovala obhajoba i obžaloba.

BRAND24

Březinovo svědectví je klíčovým důkazem proti 70 lidem přibližně v 30 trestních řízeních. Řízení mají různou spojitost s lihovou mafií, týkají se například odběratelů lihu. Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Přečtěte si také:

Kauza Key Investments se vrací na začátek. Soud zrušil rozsudek nad manažery firmy

Telefony a houkačky. Podezřelý lobbista Horáček obchodoval i s policií

Miliardář Speychal v potížích. Obvinění v kauze ČKD se týká i jeho

Lobbista Dědic byl znovu obviněn, tentokrát z praní špinavých peněz

Soudce Knotek dostal za korupci přísnější trest. Na tři roky a tři měsíce musí do vězení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).