Menu Zavřít

Janoušek se chce vyhnout vězení. Žádá upuštění od zbytku trestu

24. 11. 2017
Autor: čtk

Lobbista Roman Janoušek podal k Městskému soudu v Praze žádost o upuštění od zbytku trestu. Janouškovi v sobotu končí lhůta, do kdy mu byl trest přerušen kvůli zdravotnímu stavu, v neděli by měl nastoupit do vězení. Lobbista byl odsouzen na 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky, autem srazil ženu.

Podle mluvčí podal Janouškův obhájce žádost 20. listopadu. Janoušek také ke Krajskému soudu v Brně podal znovu žádost o přerušení výkonu trestu, tu předchozí soud zamítl. Soudce tak věc předloží Městskému soudu v Praze, protože už jednou pravomocně rozhodl a nemůže rozhodovat dvakrát v jedné věci. K brněnskému soudu Janoušek zaslal i žádost o odložení výkonu trestu, dokud nebude v jeho věci rozhodnuto, i ta poputuje k Městskému soudu v Praze.

Mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci řekla, že Janoušek podal žádost o upuštění od zbytku trestu v tomto týdnu na podatelnu soudu. Doplnila, že žádostí se bude soud zabývat po obdržení spisu z Brna.

Dnes to ale ještě nebude. „Pošta od nás odchází do 12:00 a do kanceláře to pan soudce dal později. Spis tak do Prahy půjde první poštou v pondělí,“ uvedla Sigmundová.

Nynější žádost o odpuštění zbytku trestu nemá na nástup do vězení odkladný účinek. Janoušek by se tak v neděli měl vrátit zpět za mříže.

„Měl by teoreticky nastoupit do věznice k nám, protože z naší věznice odcházel, když mu byl přerušen trest. Zvolit ale může kteroukoli jinou nástupní věznici, třeba v Praze. Jsou povinny ho vzít,“ řekla mluvčí brněnské bohunické věznice Dana Krejčířová. Doplnila, že bohunická věznice přijímá 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.


Přečtěte si rozhovor s Markem Dalíkem: Můžu si za to sám

Odsouzený lobbista Marek Dalík


Janoušek autem srazil ženu a byl odsouzen ke 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil 18. listopadu 2014 a zůstal v něm do 9. března 2016, tedy zhruba rok a čtvrt. Dlouhodobě si ale stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, poté krajský soud. Trest mu byl přerušen na rok a tři čtvrtě.

Krajský soud v Brně mu minulý týden žádost o další přerušení trestu zamítl. Stížnost proti tomu Janoušek nepodal. Sigmundová ale uvedla, že soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá takové zlepšení, aby byl v dohledné době schopen odpykat si zbytek trestu, a jeho obtíže by se měly řešit spíš žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Janoušek v březnu roku 2012 v Praze v opilosti naboural do auta vietnamské ženy a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou. Vystoupila a postavila se před Janouškův automobil a chtěla s ním situaci vyřešit.

BRAND24

Lobbista proti ní nejdřív dvakrát popojel, potom na zelenou šlápl na plyn, ženu porazil a ujel. Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Nakonec dostal trest za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Čtěte také:

Dalík znovu nastoupil do vězení. Na dotazy novinářů nereagoval

Janouškův stav se nelepší, soud zvažuje upuštění od trestu

Kauza Janouškova posudku pokračuje. Odvolal se znalec i státní zástupce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).