Menu Zavřít

Jaderná energie do Evropy nepatří. Rakušané žalují dostavbu maďarské elektrárny Paks

22. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Rakousko dnes podalo u Soudního dvora Evropské unie žalobu kvůli plánované dostavbě maďarské jaderné elektrárny Paks. Oznámila to rakouská ministryně Elisabeth Köstingerová, informovala agentura APA. Krok je namířen proti rozhodnutí Evropské komise o přípustnosti státních subvencí při rozšíření elektrárny. Budapešť už na konci ledna, kdy Vídeň žalobu avizovala, uvedla, že si za projektem stojí.

„Jaderná energie nesmí mít v Evropě místo. Od této linie neuhneme ani o centimetr,“ řekla dnes Elisabeth Köstingerová, která stojí od ledna v čele ministerstva udržitelnosti a cestovního ruchu, jež spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství. Informovala agentura APA.

Evropská komise se loni usnesla, že Maďarsko smí dotovat dostavbu své jediné jaderné elektrárny. Rakousko považuje tuto státní pomoc za nepřípustnou. Podle Vídně také rozšíření jaderné elektrárny poškozuje snahy o podporu obnovitelných energií. Podobně jako v případě elektrárny Paks v minulosti Rakousko protestovalo proti stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point C.


Rakousko protestovalo i proti subvencím pro britskou Hinckley Point:

Rakousko žaluje podporu britské elektrárny. Na mušce má ale Temelín

 Výstavba elektrárny Hinkley Point C


„Komise bude své rozhodnutí u soudu bránit,“ sdělil mluvčí Evropské komise.

Rakouské rozhodnutí podat žalobu uvítala organizace Global 2000, která dlouhodobě vystupuje proti jaderným elektrárnám včetně těch českých v Temelíně a Dukovanech. Podpora jaderné energetiky podle ní není ve společném zájmu EU.


Jak se „využívá“ jaderná elektrárna Zwentendorf:

Nejbezpečnější jaderná elektrárna světa. Rakušané v nefunkčním Zwetendorfu testují i havárie


Elektrárna Paks, která leží asi 100 kilometrů jižně od Budapešti, je v provozu od roku 1982. Nyní má čtyři reaktory, které pokrývají asi 50 procent energetické potřeby Maďarska.

Rozšíření elektrárny o další dva reaktory má uskutečnit ruský koncern Rosatom. Maďarský stát chce projekt financovat pomocí ruské půjčky ve výši deseti miliard eur (253 miliard korun).

V listopadu 2016 Evropská komise zastavila řízení s Maďarskem, které zahájila kvůli skutečnosti, že Budapešť zadala Rosatomu zakázku bez veřejné soutěže. Maďarská vláda prý ale nakonec poskytla dodatečné informace, které pochybnosti komise rozptýlily.

BRAND24

Dále čtěte:

Nesabotujte české jádro, vyzývá rakouskou vládu vídeňský fyzik

Švédský recept na zelenou budoucnost: Reaktory na 60 let a větrné turbíny

Největší Temelín. Jihočeská elektrárna je nejvýkonnější jaderkou ve střední Evropě

Jaderná elektrárna Temelín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).