Menu Zavřít

Největší Temelín. Jihočeská elektrárna je nejvýkonnější jaderkou ve střední Evropě

10. 1. 2018
Autor: čtk

Temelín loni vyrobil rekordních 16,48 terawatthodiny elektřiny, nejvíce ve své historii, oznámil počátkem roku slavnostně ČEZ. Trochu přitom zapadlo, že jihočeská elektrárna s prvním dnem nového roku oslavila i další rekord. Temelín se stal největší jadernou elektrárnou v regionu střední Evropy.

Není za tím náhlé navýšení výkonu, ale skutečnost, že Německo plní plán na odstavení všech jaderných elektráren do roku 2022. Na silvestra 2017 tak operátoři vypnuli blok B bavorské elektrárny Gundremmingen.

Až do této doby největší jaderný zdroj Německa tak disponuje už jen jedním blokem o výkonu 1344 megawattů oproti 2110 megawattům dvou temelínských bloků. Žádná jiná elektrárna v sousedních zemích pak výkonu Temelína nedosahuje.


Bavoři nemohli v Temelíně natáčet. Elektrárna sousedy opět znepokojuje

Jaderná elektrárna Temelín


Temelín zůstane nejvýkonnějším středoevropským zdrojem ještě minimálně do roku 2030. Rakousko a Polsko funkční komerční reaktory nemají. Rozšíření slovenské elektrárny Mochovce jde po letech průtahů do finále, po dokončení však čtyři bloky budou dosahovat souhrnného výkonu jen 1752 megawattů.

Koncem příštího desetiletí se však počítá s dokončením dvou nových bloků maďarské elektrárny Paks. Každý z nich bude mít výkon 1200 megawattů a s již existujícími čtyřmi bloky tak Paks Temelín překoná.

Dále čtěte:

Rekordní rok Temelína. Loni vyrobil 16,48 terawatthodin elektřiny

Jaderné elektrárny zvýšily výrobu o 15 procent. Dodaly přes 28 terrawatthodin

BRAND24

Proti Dukovanům: Rakušané podají stížnost na prodloužení licence

Strážci jádra. Za ochranu Dukovan a Temelína ČEZ zaplatí 650 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).