Menu Zavřít

Generál Pavel se loučí: „Pozor na Čínu!“

30. 11. 2018
Autor: Hynek Glos

Hybridní hrozby mířící na Česko z Pekingu jsou stále větším problémem, varoval generál Petr Pavel v poslední den své vojenské kariéry.

“Hybridní hrozby dnes na prvním místě spojujeme s Ruskem a terorismem, téměř vůbec se nemluví o Číně. Ta to sice provádí v menší míře než Rusko, ale bylo by naivní myslet si, že tomu tak není,” prohlásil Petr Pavel v úvodu konference “Reakce na hybridní hrozby: multisektorová spolupráce”.

Bývalý náčelník generálního štábu a šéf Vojenského výboru NATO také řekl, že terorismus je pro Česko menší hrozbou než Rusko. “Mnoho pokusů o teroristické aktivity se (v Evropě, pozn. red.) daří eliminovat už v zárodku, což se nedá říct o hybridních hrozbách z Číny a Ruska,” pokračoval Pavel.

Pavel zdůraznil, že pro zemi velikosti Česka je z hlediska obrany nejdůležitější zůstat v EU i NATO. “To, co dnes chtějí Rusko a v menší míře i Čína - u níž to bude narůstat -, je rozdělit nás, protože s malými státy se jim bude pracovat lépe než s velkými celky,” myslí si generál.

Armádní generál Petr Pavel se tak po 43 letech a čtyřech měsících rozloučil s kariérou aktivního vojáka. Armádě se poprvé zavázal ve 14 letech, kdy nastoupil na střední vojenskou školu. Dnes, v pátek 30. listopadu 2018, si prý uniformu sundá naposledy a oblékat ji bude už jen při speciálních příležitostech.

BRAND24

Své budoucí kroky zatím neupřesnil, v nejbližší době se prý chce věnovat přednášení a konferencím.

Čtěte také:

Generál Pavel k dostavbě Dukovan a Temelína: Nesvěřujme dostavbu jaderných bloků Rusům

Česká armáda? Jde správným směrem, ale pomalu, říká Petr Pavel

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).