Menu Zavřít

Farmáři mají plán: jezte maso, elektrárnám dodáme čisté palivo a uhlík uložíme do země

23. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Zemědělství je významným producentem skleníkových plynů. Pod palbou je zejména produkce masa, největší uhlíkovou stopu má jehněčí, následované hovězím. Svaz farmářů v Anglii a Walesu NFU představil strategii do roku 2040, jak chovat skot a přitom být klimaticky neutrální. Podle plánu se 75 procent emisí produkovaných zemědělstvím vykompenzuje pěstováním biomasy pro elektrárny, CO2 se bude ukládat pod zem. Nové technologie by pak měly snížit produkci plynů v živočišné produkci.

Asociace farmářů National Farmers´ Union (NFU), jež zastupuje zemědělce z Anglie a Walesu, představila plán, jak výrazně omezit skleníkové plyny a přitom zachovat chovy skotu.

Tři čtvrtiny zemědělských emisí lze vykompenzovat tím, že se budou pěstovat plodiny – například traviny nebo vrby – jež mohou sloužit jako palivo pro elektrárny. Vzniklý oxid uhličitý by byl zachycován a ukládán pod zem. To by umožnilo, že se nemusí snižovat produkce hovězího masa ani ve velké míře zalesňovat zemědělské plochy. V celé Velké Británii přitom zemědělství způsobuje 10 procent produkce skleníkových plynů.

Jíte maso?

Součástí strategie má být i zavádění nových technologií pro snižování emisí v živočišné výrobě. Například doplňků krmiva, jež omezí množství metanu vznikajícího v trávicím skotu.

Prezidentka NFU Minette Battersová připustila, že splnění cíle bude obtížné, ale je nutným předpokladem pro to, aby se zamezilo klimatickým změnám. „Jsme svědky častějšího extrémního počasí a jsme tím zasaženi více než kdokoliv jiný,“ zdůraznila. Například jarní ječmen kvůli loňskému suchu odumíral zemědělcům před očima.


Byznys do éry klimatické hysterie: udělejte z domácích mazlíčků vegany

 ilustrační foto


Organizace přitom zdůraznila, že není potřeba snižovat produkci hovězího masa. „Usilujeme o to, abychom vyráběli nejekologičtější potraviny na světě. Uhlíková stopa produkce červeného masa je v Británii jen na 40 procentech celosvětového průměru,“ argumentuje farmářka.

Vědci doporučují, aby lidé jedli co nejméně červeného masa, a snížili tím dopady globálního oteplování. V západních zemích by to mělo být pouhých 10 procent současné konzumace masa.

 Snižte svou uhlíkovou stopu, jezte tofu, fazole a čočku

Emise klimatických plynů při výrobě jednotlivých druhů potravin

„Neplánujeme žádné škrty. Můžeme klimatických cílů dosáhnout i bez omezení současné produkce masa,“ zdůraznila šéfka NFU. Farmáři by měli například zdvojnásobit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Organizace Přátelé Země není plánem farmářů nadšená. Guy Shrubsole tvrdí, že lidé by měli jíst méně masa a vybírat si kvalitnější. Rozhodně nekupovat maso z velkochovů. Snížení živočišné produkce by zemědělcům umožnilo vysazovat na polích a pastvinách stromy, které pohlcují více oxidů uhlíku. Ve Spojeném království od některých ekologických sdružení zaznívá požadavek obnovit divokou přírodu na čtvrtině rozlohy ostrovů.

Dále čtěte:

Veggie burger, prosím. Zájem o rostlinnou stravu roste i u lidí, kteří maso jedí

 Máme maso a zas maso. Za první republiky bylo statusovou záležitostí

Klimatolog Tolasz: Planeta uživí všechny, pokud se změní hospodaření s půdou a potravinami

BRAND24

Komentář: O kolik klima zdraží svíčkovou?

 Jan Brož

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).