Menu Zavřít

Británie dá 10 miliard na opravu silnic. Využije i umělou inteligenci

23. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britská vláda rozjíždí dva projekty na zlepšení stavu místních komunikací a dopravy ve městech, do kterých investuje 348 milionů liber (9,8 miliardy korun). S lepším dopravním značením jí v tom pomůže i umělá inteligence, která zanalyzuje 150 milionů snímků komunikací.

V rámci prvního projektu se britské ministerstvo dopravy v příštích dvou letech zaměří na zlepšení stavu silnic. Na zesílení mostů či opravu výtluků vynaloží kolem 200 milionů liber. O prostředky ze zvláštního fondu ministerstva musejí jednotlivá města zažádat.

Část peněz už byla dopředu vyčleněna na kontrolu a analýzu silničního značení, které je podle britských řidičů zanedbávané a jeho opotřebení způsobuje dopravní nehody. Ministerstvo si proto nechá vypracovat snímky 160 tisíc kilometrů silnic ve vysokém rozlišení.

Do projektu, který realizuje firma Gaist, investuje britská vláda dva miliony liber. Výsledných 150 milionů snímků pak zanalyzuje umělá inteligence, která by měla doporučit místa, kde je potřeba značení na komunikacích znovu natřít.


Vstříc elektromobilitě. Británie chce povinnost dobíjecí stanice do každého domu

 Dobíjecí stanice pro elektromobily - ilustrační foto


„Značení na silnicích hraje zásadní roli pro bezpečnost provozu, takže je důležité, aby odpovídalo standardům,“ uvedl britský ministr dopravy Chris Grayling. „Použití umělé inteligence je novinka. Hrozí ale, že se jenom potvrdí to, co už řada řidičů dávno ví, tedy že je silniční značení opotřebované a řidiči jsou z něj zmatení,“ řekl Nicholas Lyes z britského autoklubu RAC.

Druhá část plánu na zlepšení dopravy ve městech přijde v letech 2021 až 2023. Projekt za 150 milionů liber se zaměří na místa, kde se často tvoří zácpy. Radnice dostanou peníze například na vytvoření nových cest pro autobusové linky či napojení nových bytových oblastí na velké silnice. Podobný projekt, který Británie realizovala v letech 2012 až 2015 a jehož cílem bylo snížit počet kolon ve městech, skončil neúspěchem.

Dále čtěte:

Celá D3 by měla být hotová do roku 2028, slibuje Babiš

České fiasko: dálniční síť nebude hotová ani v roce 2050

Stát nestíhá stavět váhy na dálnicích, má několikaleté zpoždění

BRAND24

Umělá inteligence napodobí hlas i dikci. Vznikají uvěřitelné podvrhy Gatese či Zuckerberga

Chytrá jak noha: vědci představili protézu s umělou inteligencí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).