Menu Zavřít

Holanďan dojel elektromobilem z Amsterdamu do Sydney. Za sedm tisíc korun

11. 4. 2019
Autor: Instagramový účet projektu Plug Me In

Holanďan Wiebe Wakker uskutečnil nejdelší jízdu elektromobilem na světě. Ujel vzdálenost 95 tisíc kilometrů přes 33 zemí. Chtěl tím dokázat, že i s elektromobilem se dá dojet na druhý konec světa bez peněz na pohonné hmoty. Celkem dal za nabíjení v přepočtu 7 tisíc korun. Cesta mu trvala tři roky, financována byla veřejnou sbírkou.

Příběh Holanďana Wiebeho Wakkera připomíná legendu o lodi Bludný Holanďan, jež se nečekaně zjevuje námořníkům po celém světě. V tomto případě se jedná o přestavený elektromobil, který se po třech letech objevil až v daleké Austrálii.

Cestou přes tři kontinenty chtěl Wekker zpopularizovat myšlenku využívání elektromobilů. I když jeho auto na jedno dobití dokázalo urazit jen 200 kilometrů, mise se podařila. Celkem ujel 95 tisíc kilometrů z Amsterodamu do Sydney.

„Chtěl jsem změnit názory lidí a inspirovat je, aby začali používat elektromobily, tím, že ukážu výhody udržitelné mobility,“ prohlásil v cíli. Pokud lze přejet přes tři kontinenty, jsou elektromobily dost dobré i pro běžné denní používání, tvrdí Wekker.

Propagační video projektu Plug Me In

Přestavený kombík Wekker nazval Modrý bandita. Podle vlastních slov s ním urazili nejdelší cestu v krátké historii elektromobility. Pokud by vůz měl benzínový motor, spotřeboval by 6785 litrů paliva.

Wekkerovou základní myšlenkou bylo neutratit žádné peníze za palivo. Veřejnou sbírkou vybral finance také na ubytování a jídlo. Za dobíjení po dojezdu do Sydney Wakker podle svých slov celkem utratil jen 300 dolarů (6840 korun), většinu z této částky při přejezdu centrální opuštěné části Austrálie.

Během cesty spoléhal na pohostinnost místních lidí, včetně možnosti si auto dobít. „Jsem přesvědčen, že každý může přispět k tom, aby byl svět více udržitelný,“ napsal na stránkách projektu Plug Me In. Svou cestu dokumentoval na instagramovém účtu Plugmeintravel.

BRAND24

Láká vás koupě elektromobilu?

Dále čtěte:

Idealistův ráj: bavorská vesnička uskutečnila vlastní Energiewende

Finští zelení: Že jsme začali podporovat jádro? Nesmysl, výstavba reaktorů je fiasko

Tajemník finské strany zelených Lasse Miettinen.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).