Menu Zavřít

Z Austrálie se stává globální ropák. Vyváží emise ve velkém

29. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Austrálie s pouhými 25 miliony obyvatel zodpovídá za 5 procent celosvětových emisí, pokud se do bilance započítá i export uhlí, ropy a zemního plynu. Do roku 2030 by se tento podíl mohl zvýšit až na 17 procent.

I když vláda v Canbeře tvrdí, že Austrálie přispívá ke globálním emisím skleníkových plynů jen podílem 1,6 procenta, nezisková organizace Australian Conservation Foundation (ACF) uvedla, že pokud se k tomu připočítá i vývoz fosilních paliv, země se dostává až na 5 procent celkových emisí.

Do roku 2030 se tento podíl může více než ztrojnásobit až na 17 procent, protože se očekává, že export uhlí a zemního plynu bude růst. Nejmenší kontinent již nyní produkuje zhruba 30 procent uhlí a 20 procent zemního plynu, které se obchodují na světových trzích.

„Když k domácím emisím připočítáte i emise, které vzniknou exportem, Austrálie se dostane mezi pět největších globálních znečišťovatelů,“ zdůraznil Gavan McFadzean z ACF. Že se uhlí nebo plyn spaluje v jiných zemích, neznamená, že za to není Austrálie zodpovědná.

Středopravá vláda, která obhájila mandát v květnových volbách, počítá s podporou těžby uhlí. V příštích letech by mělo být otevřeno minimálně šest nových uhelných dolů. Například indický těžař Adani získal povolení k otevření černouhelného dolu Carmichael, který leží nedaleko Velkého korálového útesu na východě země.


Rychlost nynějšího oteplování nemá v posledních 2000 letech obdoby, varují vědci

 Ilustrační foto


Počítá se také s navyšováním objemu exportu zkapalněného plynu LNG. Austrálie patří společně s Katarem mezi největší vývozce této suroviny. Z Austrálie se loni vyvezla fosilní paliva za 117 miliard australských dolarů (1,9 bilionu korun). Zvyšování exportu uhlí kritizovala Evropská unie. Austrálie se zavázala snížit své emise skleníkových plynů o 26 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005. To je podle ochránců přírody i klimatologů nedostatečně ambiciózní cíl.

Vědci tvrdí, že je třeba urychleně začít snižovat spotřebu i produkci fosilních paliv, aby se podařilo oteplování udržet do 1,5 stupně Celsia oproti teplotě před nástupem průmyslové revoluce. Průměrná globální teplota Země se už zvýšila o jeden stupeň.

Jak se zrychluje oteplování Země:

 Infografika, oteplování

Dále čtěte:

Antarktida se rozpouští rychleji. Za šest let zmizel led velký jako tři Prahy

Až půda povolí. Čína nechce nechat Arktidu Rusům zadarmo

Švýcarské alpské rezorty se připravují na éru bez sněhu

BRAND24

Sucho v Česku: třetina území je na nejhorších stupních, tropické teploty situaci ještě ztíží

 Sucho - ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).