Menu Zavřít

Antarktida se rozpouští rychleji. Za šest let zmizel led velký jako tři Prahy

5. 4. 2018
Autor: CC BY-SA 2.0: Liam Quinn

Tání skryté lidskému zraku probíhá pod kontinentem okolo jižního pólu rychleji, než se dosud vědci domnívali. Nová studie zveřejněná v časopise Nature Geoscience uvádí, že mezi lety 2010 až 2016 se kontinent zmenšil u dna oceánu o 1463 kilometrů čtverečních, což odpovídá trojnásobku rozlohy hlavního města České republiky.

Ohřívání teploty oceánů způsobuje, že podmořské části ledovců Antarktidy tají rychleji, než se dosud předpokládalo. Každých dvacet let se proces tání zrychluje dvojnásobně. U dna oceánu se rozloha ledu zmenšila mezi lety 2010 až 2016 o 1463 kilometrů čtverečních, což odpovídá rozloze Londýna nebo trojnásobku rozlohy Prahy.

Srovnání rozlohy Prahy, Londýna a tající Antarktidy
Praha 496 km2
Londýn 1572 km2
Úbytek ledu v Antarktidě mezi roky 2010-2016 1463 km2

Tání postupuje v některých částech kontinentu až pětkrát rychleji než dosavadní průměr 25 metrů za rok, uvedli vědci z univerzity v Leedsu v časopise Nature Geoscience. Zejména se jedná o oblasti na západě Antarktidy.

Výzkum naznačuje, že změna klimatu ovlivňuje oblast Antarktidy výrazněji, než vědci dosud připouštěli. Pravděpodobně to povede ke změně projekcí nárůstu hladin světových oceánů a moří.

Jak taje Antarktida:

Jak taje Antarktida

Zdroj: Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM)

Jasné důkazy

„Naše studie poskytuje jasné důkazy, že tání probíhá i přes ledovou vrstvu na povrchu. Oceán způsobuje tání ledu u základny, nikoliv jen na pár místech, která byla dříve mapována. Toto tání má velký dopad na vnitrozemské ledovce na Antarktidě, protože uvolnění od mořského dna urychlí jejich tání, což povede k nárůstu hladiny moře,“ prohlásil šéf týmu Hannes Konrad.

Led sahá do hloubky více než dva kilometry pod hladinu. Detekce tloušťky ledu se provádí přes satelit CryoSat-2 Evropské kosmické agentury. Dokáže měřit tloušťku ledu s přesností 1,3 centimetru.


Ledovce v Alpách nenávratně mizí:

Ledovce v Alpách umírají, proces se už nedá zvrátit

Stubaiský ledovec: eldorádo pro rodiny i sportovce


„Antarktida taje u své základny. Není to vidět, protože se to děje pod hladinou oceánu. Změny znamenají, že Antarktida velmi brzo předstihne Grónsko v příspěvku ke zvyšování hladiny moře,“ doplnil geofyzik Andrew Shepherd, ředitel centra pro polární pozorování CPOM, jenž se na studii také podílel.

Dokonce i v oblasti východní Antarktidy, kde se dříve upozorňovalo na nárůst ledové plochy na povrchu oceánu, může docházet k úbytku ledu ve větší hloubce.

„Lidé by se měli více obávat, protože jsme zmapovali celou hranu ledu pod povrchem. Vylučuje to, že se Antarktida zvětšuje. Naopak dochází k tání na více místech. Ledová hmota se celkově zmenšuje,“ vysvětlil Shepherd.

Před deseti lety se počítalo s tím, že k nárůstu hladiny oceánů budou nejvíce přispívat tající ledovce v Grónsku, podle vědců univerzity z Leedsu tuto roli převezme Antarktida.

BRAND24

Související články:

Až půda povolí. Čína nechce nechat Arktidu Rusům zadarmo

Jaká bude správná teplota pro Zemi v roce 2100? Trumpův ekolog vyvolal pozdvižení

Šéf americké agentury EPA Scott Pruitt, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).